Περιοδεία Στόλτενμπεργκ στα Βαλκάνια

Περιοδεία Στόλτενμπεργκ στα Βαλκάνια

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μεταβαίνει από το Βελιγράδι στα Σκόπια, τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα του Κοσόβου κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την ειρήνη στο Κόσοβο. Για το επεισόδιο της 24ης Σεπτεμβρίου επανέλαβε ότι όλοι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Σερβία είναι πρόθυμη να συνεργασθεί στο θέμα αυτό. Αναμένουμε από τις δύο πλευρές να μειώσουν τις εντάσεις και να απέχουν από ενέργειες που θα οδηγούσαν σε κλιμάκωση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η ένταση ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία αυξήθηκε έπειτα από την επίθεση ένοπλης ομάδας Σέρβων κατά της αστυνομίας στο χωριό Μπάνισκα, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν. Κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν και τρεις Σέρβοι.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ο Μίλαν Ραντόιτσιτς, πρώην αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων του Κοσόβου, που έχει την υποστήριξη του Βελιγραδίου.

Ο Γενς Στολτενμπεργκ επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ότι η αύξηση της παρουσίας του σερβικού στρατού κατά μήκος των διοικητικών συνόρων με το Κόσοβο κάθε φορά που εκδηλώνεται κάποια κρίση δεν βοηθάει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Αναφερόμενος στον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ε.Ε., χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι διαμορφώθηκε θετικό κλίμα ως προς τη σύσταση της Ενωσης Δήμων με σερβική πλειοψηφία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι κάλεσε τη Σερβία να επιστρέψει στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Αυτό δεν υπονομεύει την ουδετερότητα της Σερβίας. Η Σερβία έχει καταστήσει σαφές ότι παραμένει στρατιωτικά ουδέτερη, εκτός στρατιωτικών μπλοκ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι «η Σερβία είναι ένας σημαντικός περιφερειακός παράγοντας, μακροπρόθεσμος εταίρος του ΝΑΤΟ και η συμμετοχή της στο πρόγραμμα “Σύμπραξη για την Ειρήνη” αποτελεί ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας».

Σημειώνεται ότι η Σερβία ανέστειλε τη συμμετοχή της σε όλες τις διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαιρέτισε την αύξηση της στρατιωτικής δύναμης της KFOR στο Κόσοβο σημειώνοντας ότι «οι Σέρβοι καταπιέζονται και χρειάζονται προστασία».

Αναφερόμενος στη στρατιωτική δύναμη που διαθέτει η Σερβία κατά μήκος των διοικητικών συνόρων με το Κόσοβο, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της σερβικής κυβέρνησης να αποφασίζει για την ανάπτυξη του στρατού. «Η συνεργασία του στρατού μας με την KFOR είναι άψογη. Είναι δική μας υπόθεση, βάσει του Συντάγματος, να αποφασίζουμε πού και πώς θα αναπτύξουμε τις ένοπλες δυνάμεις στο έδαφός μας, χωρίς να απειλούμε την ασφάλεια κανενός και δεν δεχόμαστε συστάσεις από την Πρίστινα», υπογράμμισε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για τη σύσταση της Ενωσης Σερβικών Δήμων εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ απόψε θα μεταβεί στα Σκόπια, τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Στη γειτονική χώρα, αύριο Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση του Στόλτενμπεργκ με ηγέτες χωρών της περιοχής οι οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή