Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε κατασκοπευτικό δορυφόρο με βοήθεια από τη Μόσχα

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε κατασκοπευτικό δορυφόρο με βοήθεια από τη Μόσχα

Η βοήθεια της Μόσχας στο δορυφορικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ προσφέρθηκε ως αντάλλαγμα για την παροχή αναγκαίων πυρομαχικών για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε την Τρίτη έναν πύραυλο σε μια προσπάθεια να θέσει σε τροχιά τον πρώτο της στρατιωτικό δορυφόρο, αυτήν τη φορά με τεχνολογική βοήθεια από τη Ρωσία.

Ο πύραυλος πέταξε μεταξύ της κορεατικής χερσονήσου και της Κίνας, ανέφερε ο στρατός της Νότιας Κορέας σε σύντομη ανακοίνωσή του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έθεσαν τις ένοπλες δυνάμεις τους σε επιφυλακή για να προφυλαχθούν από μια τέτοια εκτόξευση, ανησυχώντας ότι συντρίμμια από τον πύραυλο του Βορρά θα μπορούσαν να πέσουν στα εδάφη τους.

Η Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει τον νέο της πύραυλο Chollima-1 από τον σταθμό στο Tongchang-ri κοντά στα βορειοδυτικά σύνορά της με την Κίνα τον Μάιο και τον Αύγουστο. Και τις δύο φορές, οι πύραυλοι παρουσίασαν δυσλειτουργία και απέτυχαν να θέσουν σε τροχιά τον Malligyong-1, τον πρώτο αυτοσχέδιο στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο του Βορρά.

Η βοήθεια της Μόσχας στο δορυφορικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ προσφέρθηκε ως αντάλλαγμα για την παροχή αναγκαίων πυρομαχικών για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρωσία και των συνομιλιών του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι οι διμερείς δεσμοί με τη Μόσχα είναι η «υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της Πιονγκγιάνγκ».

Η εκτόξευση αψήφησε τις πολλαπλές προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στις οποίες είχε συμφωνήσει η Μόσχα, η Βόρεια Κορέα απαγορεύεται να εκτοξεύει πυραύλους στο διάστημα καθώς στο παρελθόν επωφελούνταν για να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. 

Mε πληροφορίες από New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή