Αργεντινή: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε τον Μιλέι να εκλεγεί στην προεδρία

Αργεντινή: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε τον Μιλέι να εκλεγεί στην προεδρία

«Υπήρξαν ανησυχητικά σημάδια από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις εκλογές της Αργεντινής», δήλωσε ο Ντάρελ Γουέστ, συνεργάτης στο Κέντρο Τεχνολογικής Καινοτομίας του Ινστιτούτου Brookings

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι δημοσίευσε μια εικόνα που απεικόνιζε τον περονιστή αντίπαλό του Σέρτζιο Μάσα ως κομμουνιστή με στρατιωτική ενδυμασία, με το χέρι του υψωμένο.

Η εικόνα που προφανώς δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη συγκέντρωσε περίπου 3 εκατομμύρια προβολές όταν ο Μιλέι την ανήρτησε σε έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο οι δυο εκστρατείες χρησιμοποίησαν την τεχνολογία για να τραβήξουν την προσοχή των ψηφοφόρων.

«Υπήρξαν ανησυχητικά σημάδια από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις εκλογές της Αργεντινής», δήλωσε ο Ντάρελ Γουέστ, συνεργάτης στο Κέντρο Τεχνολογικής Καινοτομίας του Ινστιτούτου Brookings με έδρα την Ουάσιγκτον.

Η ομάδα του Μάσα διακίνησε μια σειρά από εικόνες και βίντεο που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη μέσω ενός ανεπίσημου λογαριασμού στο Instagram με την ονομασία «AI for the Homeland» (Τεχνητή Νοημοσύνη για την Πατρίδα).

Σε μία από αυτές, ο κεντροαριστερός απερχόμενος υπουργός Οικονομίας απεικονιζόταν ως Ρωμαίος αυτοκράτορας. Σε άλλες, εμφανιζόταν ως πυγμάχος που βγάζει νοκ άουτ έναν αντίπαλο, σε ένα ψεύτικο εξώφυλλο του περιοδικού New Yorker.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας, ένα παραποιημένο βίντεο φαινόταν να δείχνει τον Μάσα να κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

«Σε όλο τον κόσμο, αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούνται για να προσπαθήσουν να δαιμονοποιήσουν τον εκάστοτε αντίπαλο», δήλωσε ο Γουέστ. «Ενώ δεν είναι παράνομη η χρήση περιεχομένου που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη σχεδόν σε καμία χώρα, οι εικόνες που απεικονίζουν ανθρώπους να λένε πράγματα που δεν είπαν ή να επινοούν πράγματα είναι ανήθικο». 

«Οι περισσότερες από τις εικόνες που δημιούργησε η τεχνητή νοημοσύνη και χρησιμοποιήθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία της Αργεντινής είχαν σατιρικό χαρακτήρα, επιδιώκοντας να προκαλέσουν συναισθηματική αντίδραση στους ψηφοφόρους και να διαδοθούν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», σχολιάζει το Reuters.

«Υπάρχει ένα εργαλείο που επιτρέπει να δημιουργούνται πράγματα από το μηδέν, παρόλο που είναι προφανές ότι είναι ψεύτικα» δήλωσε ο Γουέστ. «Θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για όλες τις εκλογές στο μέλλον, καθώς θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους ψηφοφόρους να διακρίνουν το ψεύτικο από το πραγματικό», είπε.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή