Λευκός Οίκος: Το Ιράν εξετάζει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Λευκός Οίκος: Το Ιράν εξετάζει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Το Ιράν έχει ήδη προμηθεύσει τη Ρωσία με οπλισμένα drones και βλήματα πυροβολικού

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες ότι το Ιράν ετοιμάζεται να προμηθεύσει τη Ρωσία με προηγμένους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσαν την Τρίτη Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το Ιράν έχει ήδη προμηθεύσει τη Ρωσία με οπλισμένα drones και βλήματα πυροβολικού, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. «Τους τελευταίους μήνες, φορτηγά πλοία έχουν μεταφέρει περισσότερες από 300.000 οβίδες πυροβολικού και εκατομμύρια φυσίγγια από το Ιράν στη Ρωσία», ισχυρίζoταν προ μηνών η WSJ.

Το Ιράν φέρεται δε να μετέφερε το εργοστάσιο παραγωγής των συγκεκριμένων drones στη Συρία, παραδίδοντας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τη Λαττάκεια στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ. Πρόσφατα επίσης, η Τεχεράνη παραχώρησε την αναγκαία τεχνογνωσία στη Ρωσία, η οποία βρίσκεται στα τελικά στάδια κατασκευής εργοστασίου στο έδαφός της. 

Ωστόσο η ανησυχία ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δυο μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω αυξήθηκε όταν το Ιράν έδειξε τους πυραύλους Ababil και Fateh-110 στον Ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου όταν επισκέφθηκε την Τεχεράνη τον Σεπτέμβριο.

«Ανησυχούμε λοιπόν για το γεγονός ότι το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους για χρήση στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT