Ισραήλ: Εγκρίνεται η συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων

Ισραήλ: Εγκρίνεται η συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων

Ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι το περίγραμμα της συμφωνίας περιλαμβάνει επισκέψεις από τον Ερυθρό Σταυρό σε ομήρους

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε στάδια αναμένεται να περιλαμβάνει η συμφωνία για τη μερική απελευθέρωση των ομήρων, που εγκρίνεται από το υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ. Σύμφωνα με το Channel 12, το Γραφείο του Πρωθυπουργού έχει αναπτύξει μια καθορισμένη διαδικασία μέσω της οποίας οι όμηροι θα απελευθερωθούν και θα μεταφερθούν στο Ισραήλ.

  • Αρχικά, η Χαμάς πρόκειται να παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό.
  • Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στους εκπροσώπους των IDF.
  • Κατόπιν, οι όμηροι θα υποβληθούν σε αρχικό ιατρικό έλεγχο και στη συνέχεια θα οδηγηθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.
  • Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και αμυντικές αρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν τουλάχιστον ορισμένοι από τους ομήρους μπορούν να δώσουν ενημέρωση για όσα βίωσαν.
  • Στο τελικό στάδιο, οι όμηροι θα υποβληθούν όντως σε εξέταση από τους αξιωματούχους ασφαλείας.

«Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο»

«Οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της κυβερνητικής συνεδρίασης στο Ισραήλ, που συγκλήθηκε μετά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Πολέμου και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η συμφωνία αφορά στην απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων –παιδιά και γυναίκες– με αντάλλαγμα μια κατάπαυση του πυρός 4-5 ημερών και την απελευθέρωση 150-300 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

«Δεν θα σταματήσουμε μετά την κατάπαυση του πυρός. Υπάρχουν ανοησίες εκεί έξω ότι μετά την κατάπαυση του πυρός για να επιστρέψουμε τους ομήρους θα σταματήσουμε τον πόλεμο. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας: Την εξάλειψη της Χαμάς, την επιστροφή όλων των ομήρων και την εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει απειλή για το Ισραήλ στη Γάζα», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου σημείωσε επίσης ότι όλοι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας υποστηρίζουν πλήρως τη συμφωνία, που «θα επιτρέψει στον στρατό μας να προετοιμαστεί για τη μάχη», η οποία «θα συνεχισθεί μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας».

Ο υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ μίλησε επίσης στην έναρξη της συνάντησης, λέγοντας ότι το περίγραμμα της συμφωνίας «είναι δύσκολο και επώδυνο από ανθρώπινη άποψη, αλλά είναι η σωστή συμφωνία», καθώς είναι το «πρώτο βήμα για την επιστροφή των ομήρων».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, ο Νετανιάχου είπε ότι «η κυβέρνησή μας βρέθηκε αντιμέτωπη με μία δύσκολη απόφαση απόψε, αλλά είναι η σωστή».

Συμπλήρωσε δε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν συνέδραμε στη βελτίωση της συμφωνίας, ώστε να περιλαμβάνει περισσότερους ομήρους. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης για την έγκριση της συμφωνίας ομήρων ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι το περίγραμμα της συμφωνίας περιλαμβάνει επισκέψεις από τον Ερυθρό Σταυρό σε ομήρους που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί, καθώς και την προμήθεια φαρμάκων.

Προηγήθηκε ένας κύκλος συνεδριάσεων προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία με τη Χαμάς. Αρχικά συνεκλήθη το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο, ακολούθησε το Συμβούλιο Ασφαλείας και κατόπιν η συνεδρίαση της κυβέρνησης με διευρυμένη σύνθεση, στην οποία πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη το βράδυ της Τρίτης, η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε τον θάνατο ενός από τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούσε. «Εκδηλώσαμε προηγουμένως την προθυμία μας να την απελευθερώσουμε για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά ο εχθρός καθυστέρησε και αυτό την οδήγησε στον θάνατό της», ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς στο Telegram.

Απελευθερώνονται 50 γυναίκες και παιδιά

Νωρίτερα, η Haaretz δημοσίευσε την πληροφορία ότι 30 παιδιά, 8 μητέρες και 12 ακόμα γυναίκες θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας. Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας στο BBC, γνωστοποίησε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 12 ομήρων την ημέρα –φτάνοντας έως και τους 50– με αντάλλαγμα μια τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.

Το βρετανικό Μέσο αναφέρει ότι υπάρχει η πληροφορία ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει έως και 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Οπως τονίζει, οι γυναίκες και τα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων για απελευθέρωση και από τις δύο πλευρές. Το BBC τονίζει ότι υπέρ της συμφωνίας έχουν ταχθεί όλα τα ισραηλινά όργανα ασφαλείας – οι IDF, η Μοσάντ και η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών Σιν Μπετ.

«Μέσα σε τέσσερις ημέρες, 50 άνθρωποι, Ισραηλινοί που είναι ζωντανοί, θα απελευθερωθούν. Επιπλέον, ίσως η Χαμάς απελευθερώσει μονομερώς τους Ταϊλανδούς. Το πολύ θα φτάσει τα 80 άτομα», τόνισε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

«Η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία για να εγκρίνει τη συμφωνία»

Η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στο υπουργικό Συμβούλιο των 38 ατόμων για να εγκρίνει τη συμφωνία ομήρων, παρά την αντίθεση των ακροδεξιών κομμάτων, τα οποία –συνολικά– έχουν έξι ψήφους, τόνιζε νωρίτερα δημοσίευμα των Times of Israel.

Το ίδιο ρεπορτάζ διευκρινίζει ότι το Πολεμικό Συμβούλιο υποστήριξε τη συμφωνία η οποία θα συγκεντρώσει 19 ψήφους από το κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου και πέντε από το κόμμα Εθνικής Ενότητας του υπουργού Πολέμου, Μπένι Γκαντζ. Το υπερορθόδοξο κόμμα Shas επίσης θα υποστηρίξει τη συμφωνία.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκανε λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας: «Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα». Το μεσημέρι της Τρίτης, μεσολαβητής του Κατάρ ανακοίνωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων είναι πιο κοντά από ποτέ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η συμφωνία δεν είναι οριστική αλλά είμαστε κοντά

Μια συμφωνία για τους ομήρους είναι κοντά αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας ότι η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον παλαιστινιακό λαό δεν εξαρτάται από μια συμφωνία ομήρων. Πρόσθεσε ότι «είναι σαφές εδώ και αρκετό καιρό ότι η απελευθέρωση ομήρων θα ξεκλειδώσει τη δυνατότητα για την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε πει ότι η συμφωνία είναι «πολύ κοντά», ενώ αξιωματούχος των ΗΠΑ –μιλώντας στο Reuters– δήλωσε ότι «η Χαμάς και το Ισραήλ είναι κοντά σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 50 ομήρων, κυρίως γυναικών και παιδιών, με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους και μια παύση τεσσάρων ή πέντε ημερών».

Πηγή: Reuters, BBC, Haaretz, Times of Israel

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή