Ουγγαρία: Δημοψήφισμα για τη βοήθεια προς την Ουκρανία

Ουγγαρία: Δημοψήφισμα για τη βοήθεια προς την Ουκρανία

Ο Βίκτορ Ορμπαν εκβιάζει την Ε.Ε. απαιτώντας ως αντάλλαγμα να «ξεπαγώσουν» τα ευρωπαϊκά κονδύλια

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν την πρότασή του για διασύνδεση περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία με την αποδέσμευση ευρωπαϊκών κεφαλαίων για τη χώρα του από τις Βρυξέλλες. Μία από τις 11 ερωτήσεις-δηλώσεις που τέθηκαν το Σάββατο σε δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους ήταν: «Οι Βρυξέλλες ζητούν περισσότερα χρήματα για την Ουκρανία. Δεν θα πρέπει να ξοδέψουμε άλλα μέχρις ότου λάβουμε αυτά που μας οφείλουν». Το διαδικτυακό δημοψήφισμα θα συνεχισθεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους Financial Times.

Αλλες ερωτήσεις αφορούν την περιστολή των ευρωπαϊκών σχεδίων για προσφορά περισσότερων όπλων, κεφαλαίων, την ακύρωση της ενταξιακής προοπτικής του Κιέβου στην Ε.Ε. και τη διακοπή των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών. Παρότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι δεσμευτικό, ο Ορμπαν θα το αξιοποιήσει για να ενισχύσει τη θέση του ενόψει των ευρωεκλογών της άνοιξης.

Η διαβούλευση πραγματοποιείται λίγο πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εμφανίσουν σχέδιο στήριξης της Ουκρανίας. Οι καθυστερήσεις στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και η συνεχιζόμενη αντίσταση των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία των ΗΠΑ, έχει προκαλέσει την ανησυχία του Κιέβου.

Ο Ορμπαν, από τη μεριά του, έχει αυξήσει την πίεση στους Ευρωπαίους ομολόγους του, απειλώντας με βέτο σε νέα βοήθεια προς την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής, εφόσον δεν εκταμιευθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Ουγγαρία. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός αναρωτιέται αν «η ήττα της Ρωσίας και η νίκη της Ουκρανίας παραμένουν εφικτοί στόχοι».

Ο Ορμπαν ζήτησε από τα κράτη της Ε.Ε. να επανεξετάσουν την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, καθώς και το καθεστώς κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Η Ευρώπη διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή δωδέκατο γύρο κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, με τη Βουδαπέστη να έχει και κατά το παρελθόν μπλοκάρει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Με την επιστολή του ο Ορμπαν επιδιώκει να υπονομεύσει κάθε έκφανση της ουκρανικής πολιτικής της Ε.Ε. Ολοι στις Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται ότι αυτό αποτελεί μέρος εκβιασμού με στόχο τα δεσμευμένα κονδύλια ύψους 30 δισ. ευρώ», λέει Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Μεταναστευτικό

Στη δημόσια διαβούλευση οι ψηφοφόροι ρωτήθηκαν επίσης για τη μετανάστευση και την τρομοκρατία, με τη Βουδαπέστη να έχει κατηγορήσει τις Βρυξέλλες για χρηματοδότηση της Χαμάς. Ο Ντάνιελ Χέγκεντους, αναλυτής του ινστιτούτου German Marshall Fund, λέει ότι η νέα εκστρατεία του Ορμπαν δείχνει ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός είναι έτοιμος για το επόμενο στάδιο στην αντιπαράθεσή του με την Ε.Ε. «Ενώ Ουγγαρία και Ε.Ε. άφηναν πρόσφατα να εννοηθεί ότι το θέμα των δεσμευμένων κονδυλίων ήταν δυνατόν να επιλυθεί, σήμερα ο Ορμπαν μοιάζει να τα έχει εγκαταλείψει ή να εκτιμά ότι τα κεφάλαια αυτά δεν αποτελούν πια στρατηγική προτεραιότητα. Η Κομισιόν δεν μπορεί τώρα να αποδεσμεύσει τα χρήματα χωρίς να εκτεθεί ανεπανόρθωτα», λέει ο Χέγκεντους.

Μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση του κόμματός του, ο Ορμπαν υπεραμύνθηκε της θέσης του στο ουκρανικό, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του εξασφάλισε ενεργειακή ασφάλεια για τη χώρα, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για διακοπή των σχέσεων με τη Μόσχα. Ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η Βουδαπέστη θα μπορούσε να εμφανισθεί πρόθυμη να εγκαταλείψει την Ε.Ε., εφόσον οι Βρυξέλλες συνεχίσουν την παρούσα ιδεολογική τους πορεία, κάνοντας λόγο για «κομμουνιστικές ή ακόμη και ιακωβινικές» τάσεις στη λήψη των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή