Φινλανδία: Κλείνουν όλα τα συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία, πλην ενός

Φινλανδία: Κλείνουν όλα τα συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία, πλην ενός

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φινλανδία θα κλείσει τρία από τα τέσσερα τελευταία συνοριακά περάσματα που εξακολουθούν να είναι ανοιχτά, στα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, καθώς το Ελσίνκι υποπτεύεται ότι η Μόσχα ετοιμάζει μεταναστευτική κρίση. 

«Η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να κλείσει νέους συνοριακούς σταθμούς. Μόνο ο σταθμός Ράζα Ζοσέπι θα παραμείνει ανοιχτός», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέτερι Ορπο σε συνέντευξη Τύπου. Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών Ελίνα Βαλτόνεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα σύνορα να «σφραγισθούν» πλήρως

Η Φινλανδία κατηγορεί τη Μόσχα ότι επιτρέπει σε παράτυπους μετανάστες να διασχίζουν τα κοινά τους σύνορα. Οι φινλανδικές αρχές αναφέρουν ότι έχουν παρατηρήσει από τα τέλη Αυγούστου μεγάλη εισροή μεταναστών χωρίς χαρτιά από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, κυρίως από το Ιράκ, τη Σομαλία και την Υεμένη.

Η αύξηση των μεταναστών, παρά τον μικρό αριθμό των αφίξεων, θυμίζει την κρίση του 2021, όταν η Λευκορωσία, στενή σύμμαχος της Ρωσίας, επέτρεψε σε χιλιάδες αιτούντες άσυλο από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να περάσουν σε Λιθουανία, Πολωνία και Λετονία. Η Ρωσία έκανε το ίδιο κατά την περίοδο 2015-16 στα σύνορα με τη Φινλανδία και τη Νορβηγία. 

Πριν μερικές ημέρες, η Φινλανδία είχε ανακοινώσει ότι κλείνει τέσσερις από τις εννέα μεθοριακές διαβάσεις της με τη Ρωσία. Τα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.340 χιλιόμετρα.

Το Κρεμλίνο δεσμεύτηκε τον Απρίλιο να λάβει «αντίμετρα» μετά την προσχώρηση της Φινλανδίας στο NATO, χαρακτηρίζοντας τη διεύρυνση της δυτικής συμμαχίας «επίθεση στην ασφάλεια» της Ρωσίας. Η Φινλανδία ανακοίνωσε στα τέλη του 2022 σχέδιο για την κατασκευή φράκτη κατά μήκος 200 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή