Περού: Η κλιματική κρίση «αποδεκατίζει» τους ορεινούς παγετώνες

Περού: Η κλιματική κρίση «αποδεκατίζει» τους ορεινούς παγετώνες

2.084 παγετώνες καλύπτουν 1.050 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε σύγκριση με τα 2.399 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το 1962

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 56% των τροπικών παγετώνων του έχει απωλέσει το Περού, τις τελευταίες έξι δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα κυβερνητική απογραφή.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνας των Ορεινών Παγετώνων και Οικοσυστημάτων, η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων ορεινών λιμνοθαλασσών, που προκαλούνται από την τήξη των παγετώνων, δημιουργώντας φόβους για πλημμύρες.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες που έχουν ληφθεί μέχρι το 2020 και δείχνει ότι 2.084 παγετώνες καλύπτουν 1.050 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Περού, σε σύγκριση με τα 2.399 τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου και χιονιού το 1962.

«Μέσα σε τέσσερα χρόνια, από το 2016 έως το 2020, έχουμε χάσει σχεδόν το 6% αυτών των παγετώνων στα ψηλά βουνά», δήλωσε η Μπεατρίς Φουεντεάλμπα, διευθύντρια του Ινστιτούτου.

Με βάση την απογραφή, 164 λιμνοθάλασσες έχουν σχηματιστεί ή βρίσκονται σε διαδικασία σχηματισμού τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανεβάζοντας τον αριθμό των παγετωνικών λιμνοθαλασσών σε 8.466.

«Οι νέες λιμνοθάλασσες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μελλοντικά αποθέματα νερού, αλλά καθώς βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο, προκαλούν κίνδυνο υπερχείλισης και πλημμύρας», δήλωσε ο Τζεσούς Γκόμεζ, διευθυντής έρευνας για τους παγετώνες στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σχεδόν 20 εκατομμύρια Περουβιανοί επωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από το νερό που κατεβαίνει από τους ορεινούς παγετώνες, αναφέρει επίσης η έκθεση.

«Παρόλο που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την εξαφάνιση των παγετώνων, με την πάροδο των ετών, μπορούμε να μειώσουμε την ταχύτητα με την οποία χάνονται», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Αλμπίνα Ρουίζ, ζητώντας λιγότερη ρύπανση, περισσότερες πράσινες περιοχές και «πάνω απ’ όλα, να αναγνωρίσουμε ότι το βουνό μας παρέχει ζωή».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή