Guardian: Πώς ο βασιλιάς Κάρολος κερδίζει από περιουσίες αποθανόντων

Guardian: Πώς ο βασιλιάς Κάρολος κερδίζει από περιουσίες αποθανόντων

Τα «bona vacantia» είναι περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε άτομα που πέθαναν χωρίς διαθήκη ή γνωστούς συγγενείς και εισπράττονται από το Δουκάτο του Λάνκαστερ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως γνωστόν, τα χαρτοφυλάκια της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας περιλαμβάνουν κάθε είδους περιουσιακό στοιχείο από κάστρα μέχρι ορυχεία ψαμμίτη.

Ωστόσο, οι πηγές των εισοδημάτων του Μπάκιγχαμ είναι, όπως φαίνεται, ανεξάντλητες δεδομένου ότι ο Βασιλιάς Κάρολος επωφελείται έμμεσα από τους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων στη βορειοδυτική Αγγλία. Σύμφωνα με τον Guardian αυτό γίνεται όταν κάποιος πεθαίνει και δεν αφήσει διαθήκη ή δεν υπάρχουν συγγενείς, τότε «αναλαμβάνει» το Δουκάτο του Λάνκαστερ.

Τα έσοδα από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, στο οποίο εντάσσονται 18.481 εκτάρια αγροτικής γης, κυρίως στη βόρεια Αγγλία και στα Μίντλαντς, περνούν αυτόματα σε όποιον βρίσκεται στον θρόνο. Η αξία αυτής της γης αποτιμάται σε 652 εκατομμύρια στερλίνες.

Τα «bona vacantia» είναι περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε άτομα που πέθαναν χωρίς διαθήκη ή γνωστούς συγγενείς και εισπράττονται από το δουκάτο. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 60 εκατομμύρια λίρες «bona vacantia». Εδώ και καιρό το Δουκάτο ισχυρίζεται ότι τα «bona vacantia» δωρίζονται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Guardian: Πώς ο βασιλιάς Κάρολος κερδίζει από περιουσίες αποθανόντων-1
Shutterstock

Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών των εσόδων διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Εσωτερικά έγγραφα του Δουκάτου που επικαλείται ο Guardian αποκαλύπτουν πως τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται για την ανακαίνιση ακινήτων που ανήκουν στον βασιλιά και ενοικιάζονται.

Τα ακίνητα περιλαμβάνουν κύριες κατοικίες, εξοχικές κατοικίες, αγροικίες, ένα πρώην πρατήριο καυσίμων και αχυρώνες, συμπεριλαμβανομένου ενός που χρησιμοποιείται για το κυνήγι πέρδικας και φασιανού στο Γιορκσάιρ. Εγγραφο αναφέρεται για παράδειγμα στις εργασίες ανακαίνισης μιας παλιάς αγροικίας στο Γιορκσάιρ η οποία θα μετατραπεί σε πολυτελή βίλα.

Η εκτροπή των κονδυλίων της «bona vacantia» με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται οικονομική ευλογία για την περιουσία του βασιλιά. Η πρακτική συμβάλλει στο να καταστούν τα ακίνητα που ενοικιάζονται πιο κερδοφόρα, γεγονός που ωφελεί έμμεσα τον βασιλιά, ο οποίος λαμβάνει δεκάδες εκατομμύρια από ενοίκια. Υπολογίζεται ότι το 2022 ο βασιλιάς Κάρολος έλαβε 26 εκατομμύρια λίρες από το δουκάτο του Λάνκαστερ.

Ο βασιλιάς Κάρολος και η μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ, που άφησε την τελευταία της πνοή πέρυσι, έχουν λάβει πληρωμές, που συνολικά ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο λίρες, από την εκμετάλλευση οικοπέδων και ακινήτων. Αυτά τα κέρδη, πολλοί υποστηρίζουν, ότι δεν θα έπρεπε να πηγαίνουν στη βασιλική οικογένεια αλλά στο βρετανικό Δημόσιο.  

Η βασίλισσα είχε αναφέρει ότι χρησιμοποίησε το εισόδημα του Δουκάτου του Λάνκαστερ για να βοηθήσει τον πρίγκιπα Αντριου να πληρώσει ένα αδιευκρίνιστο ποσό –που αναφέρεται ότι ήταν πάνω από 9 εκατομμύρια λίρες– για να διευθετηθεί μία υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης στην οποία είχε καταθέσει εναντίον του η Βιρτζίνια Τζούφρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή