Πακιστάν: 830 δολάρια για όποιον δεν διαθέτει έγγραφα και θέλει να φύγει από την χώρα

Πακιστάν: 830 δολάρια για όποιον δεν διαθέτει έγγραφα και θέλει να φύγει από την χώρα

Το Πακιστάν δεν έχει υπογράψει τις διεθνείς συμβάσεις που σχετίζονται με το καθεστώς των προσφύγων και δεν διαθέτει νομοθεσία που να εγγυάται την προστασία τους

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι θα χρεώνει 830 δολάρια στους πρόσφυγες χωρίς έγγραφα που θέλουν να φύγουν, μια κίνηση που θεωρείται ότι απευθύνεται κυρίως σε Αφγανούς που βρίσκονται στη χώρα. 

Ανώτερος διπλωμάτης του Πακιστάν δήλωσε στο BBC ότι η επιβολή τέλους είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, ειδικά όταν αφορά ανθρώπους που μετεγκαταστάθηκαν για ανθρωπιστικούς λόγους.

«Το πρόβλημα είναι ότι χρεώνονται και όσοι πήραν βίζα για ανθρωπιστικό λόγο. Αυτό δημιουργεί ένα πολύ κακό προηγούμενο» τόνισε ο ίδιος. 

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας δήλωσε: «Οι νόμοι, όπως και οι μεταναστευτικοί νόμοι σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, προβλέπουν πρόστιμα και ποινές για όσους έληξε η βίζα τους ή διαμένουν παράνομα».

Το Πακιστάν είναι μία από τις χώρες που έχουν υποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο, στη συντριπτική τους πλειονότητα Αφγανούς, που συνέρρευσαν κατά τη διάρκεια των τεσσάρων δεκαετιών του πολέμου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, στο Πακιστάν ζουν περί 1,3 εκατομμύριο Αφγανοί πρόσφυγες εφοδιασμένοι με άδειες παραμονής.

Τουλάχιστον 600.000 Αφγανοί έφθασαν στο Πακιστάν μετά την επιστροφή των ταλιμπάν στην εξουσία στην Καμπούλ τον Αύγουστο 2021, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι περισσότεροι προσπάθησαν να λάβουν πολιτικό άσυλο σε τρίτες χώρες.

Το Πακιστάν δεν έχει υπογράψει τις διεθνείς συμβάσεις που σχετίζονται με το καθεστώς των προσφύγων και δεν διαθέτει νομοθεσία που να εγγυάται την προστασία τους.

Οι αρχές του Πακιστάν είχαν δώσει προθεσμία μέχρι την 1η Νοεμβρίου στο 1,7 εκατομμύριο των Αφγανών που ζουν παρανόμως, σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ, στη χώρα για να φύγουν. Η αύξηση των επιθέσεων, η οικονομική κρίση και η ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησης του Πακιστάν με την αφγανική κυβέρνηση εξηγούν την απόφαση αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή