Γάζα: Συνεχίζεται ο πόλεμος έως την εκεχειρία

Γάζα: Συνεχίζεται ο πόλεμος έως την εκεχειρία

Μετατέθηκαν για σήμερα η κατάπαυση πυρός και η ανταλλαγή αιχμαλώτων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εύθραυστο της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς για τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή κρατουμένων ήρθε να υπογραμμίσει η παράταση κατά μία τουλάχιστον ημέρα της έναρξης εφαρμογής της. Ενώ την Τετάρτη το Κατάρ, που είχε μεσολαβήσει για την επίτευξη της συμφωνίας, ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία θα ξεκινούσε στις 10 το πρωί της Πέμπτης, κάτι που φάνηκε να επιβεβαιώνεται από τα δύο εμπόλεμα μέρη, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν πρέπει να αναμένεται κατάπαυση του πυρός πριν από το πρωί της Παρασκευής, το νωρίτερο, για λόγους που δεν διευκρίνισε.

Χθες το απόγευμα, ο Ματζέντ αλ Ανσάρι, εκπρόσωπος του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι τα όπλα θα σιγήσουν σήμερα στις 7 το πρωί και ότι η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας «θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό». Μέχρι τις 4 μ.μ. θα απελευθερωθεί η πρώτη ομάδα ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και θα περιλαμβάνει 13 γυναίκες και παιδιά, τα ονόματα των οποίων παραδόθηκαν στο Ισραήλ. Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση συνολικά 50 Ισραηλινών ομήρων και 150 Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, επίσης παιδιών και γυναικών.

Ισραηλινά μέσα ανέφεραν ότι ο κυριότερος λόγος που οδήγησε σε αναβολή της εφαρμογής της συμφωνίας ήταν το γεγονός ότι η Χαμάς καθυστερούσε να δώσει στους Ισραηλινούς πλήρη κατάλογο με τα ονόματα των υπό απελευθέρωση ομήρων. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Αντριέν Γουάτσον υποστήριξε ότι η καθυστέρηση οφειλόταν σε «διαδικαστικές λεπτομέρειες που έπρεπε να διευθετηθούν την τελευταία στιγμή». Παλαιστινιακή πηγή ανέφερε ότι ενδέχεται να υπάρξει και δεύτερο κύμα απελευθέρωσης ομήρων, που μπορεί να περιλάβει μέχρι και 100 άτομα, προς τα τέλη του μήνα, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά.

Με την εκεχειρία σε αβεβαιότητα, το Ισραήλ συνέχισε κατά το προηγούμενο εικοσιτετράωρο τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις επιχειρήσεις χερσαίων δυνάμεων στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε 300 στόχους από αέρος μέσα σε μία ημέρα. Οι βομβαρδισμοί έπληξαν κυρίως το βόρειο κομμάτι της λωρίδας, που έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητο. Φονικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν ωστόσο και στις πόλεις Ράφα και Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα. Εξάλλου, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν τη σύλληψη του Αμπού Σαλαμίγια, διοικητή του Αλ Σίφα, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος ανακρίνεται με την κατηγορία ότι «υπό τη διοίκησή του, υπήρχε έντονη τρομοκρατική δραστηριότητα της Χαμάς» στο νοσηλευτικό ίδρυμα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους πρότεινε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα και στο βόρειο μέτωπο, στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου. Η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ εκτόξευσε χθες περισσότερες από 50 ρουκέτες σε φυλάκια του ισραηλινού στρατού, μια μέρα ύστερα από ισραηλινό βομβαρδισμό στο χωριό Μπέιτ Γιαχούν όπου σκοτώθηκαν πέντε μαχητές της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του Αμπάς Ραάντ, γιου του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χεζμπολάχ. Ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, συναντήθηκε χθες στη Βηρυτό με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Περιοδεία στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, συνοδευόμενος από τον Βέλγο ομόλογό του Αλεξάντερ ντε Κρόο. Επειτα από συνάντησή του με τον Νετανιάχου, ο Σάντσεθ πρότεινε διεθνή διάσκεψη για την επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών το συντομότερο δυνατό. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας Σάντσεθ θα είναι η Ραμάλα και η Αίγυπτος. Συναντήσεις με τους ηγέτες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης είχε χθες και ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT