Τουρκική διάσωση Παλαιστινίου χάκερ

Τουρκική διάσωση Παλαιστινίου χάκερ

Η υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ πρόλαβε πιθανή απαγωγή και δολοφονία του από την ισραηλινή Μοσάντ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) φαίνεται πως έσωσε έναν Παλαιστίνιο χάκερ από απαγωγή ή δολοφονία που σχεδίαζαν εις βάρος του οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, η διαβόητη Μοσάντ.

Οπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, ο «Ομάρ Α.», ο οποίος είχε σπουδάσει προγραμματισμό σε Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, φέρεται να έχει υπάρξει στο παρελθόν «αρχιτέκτονας» ενός λογισμικού για χάρη του παλαιστινιακού υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο είχε τη δυνατότητα να μολύνει κινητά τηλέφωνα που λειτουργούν με το λογισμικό Android. Επιπλέον, είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να χακάρει τον περίφημο «σιδηρούν θόλο», το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ κόστους δισεκατομμυρίων δολαρίων. H εν λόγω ενέργεια βοήθησε το 2015 και το 2016 τον ένοπλο βραχίονα της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, να εκτοξεύσουν προς το Ισραήλ ρουκέτες οι οποίες δεν μπόρεσαν να αναχαιτιστούν.

Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα, η Μοσάντ κατάφερε να φτάσει στα ψηφιακά του ίχνη και τον ενέταξε σε μια λίστα με πιθανούς στόχους της. Θέλοντας να τον φέρει στο Ισραήλ για ανάκριση, προσπάθησε να τον δελεάσει με υποτιθέμενη θέση εργασίας σε εταιρεία τεχνολογίας στη Νορβηγία το 2019. Ο Ομάρ, όμως, υποπτευόμενος ισραηλινή ανάμειξη στην υπόθεση, αρνήθηκε τη θέση και ένα χρόνο μετά μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη. Οσο βρισκόταν εκεί, η Μοσάντ προσπάθησε με παρόμοια δολώματα να τον πείσει να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Τον Ιούνιο του 2022, ένας πράκτορας εν ονόματι Νίκολα Ράντονιτς προσέγγισε τον Ομάρ προτείνοντάς του μία θέση εργασίας στη Βραζιλία ή και σε άλλη περιοχή της Τουρκίας. Ο Ράντονιτς συνοδευόταν από άλλους τρεις «προγραμματιστές», που στην πραγματικότητα ήταν Ισραηλινοί πράκτορες. Αν και στην αρχή σκέφτηκε την πρόταση, ο Ομάρ αρνήθηκε τελικά την τελευταία στιγμή.

Η Μοσάντ όμως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Τον Σεπτέμβριο περασμένης χρονιάς, ο Ομάρ αποφάσισε να ταξιδέψει για διακοπές στη Μαλαισία. Εκεί απήχθη και μεταφέρθηκε σε μια καλύβα 50 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ. Βασανίστηκε και ανακρίθηκε από ανεξάρτητα πρόσωπα που εργάζονταν για τη Μοσάντ, με τα υψηλόβαθμα στελέχη της υπηρεσίας στο Τελ Αβίβ να του κάνουν ερωτήσεις μέσω βιντεοκλήσης, προκειμένου να αποκαλύψει τις μεθόδους με τις οποίες κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στη λειτουργία του συστήματος αεράμυνας.

Χωρίς όμως ο ίδιος να το γνωρίζει, όσο βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, η ΜΙΤ είχε «φυτέψει» στο κινητό του ένα λογισμικό παρακολούθησης και κατάφερε να εντοπίσει την ακριβή τοποθεσία της καλύβας στην οποία κρατούνταν. Τούρκοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν αμέσως τις μαλαισιανές αρχές, οι οποίες πραγματοποίησαν έφοδο στον χώρο, συλλαμβάνοντας 11 άτομα που σχετίζονταν με την απαγωγή. Υστερα από αυτό, ο Ομάρ φέρεται να επέστρεψε στην Τουρκία, όπου οι μυστικές υπηρεσίες τού παραχώρησαν ένα ασφαλές σπίτι και δεσμεύτηκαν να τον προστατεύσουν από άλλη πιθανή στοχοποίηση.

Η μυθιστορηματική υπόθεση του Ομάρ είναι η τελευταία σε μια μακρά σειρά από περιστατικά που έχουν λάβει χώρα στο πλαίσιο του άτυπου πολέμου μεταξύ των δύο υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έκτασης όπου η Μοσάντ έχει επεκταθεί στην Τουρκία αποτελεί η ανακάλυψη ενός δικτύου 56 πρακτόρων από τις Αρχές στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Από έγγραφα που έπεσαν στα χέρια της ΜΙΤ, φάνηκε πως οι Ισραηλινοί συγκέντρωναν βιογραφικά στοιχεία ξένων υπηκόων μέσω ενός συστήματος παρακολούθησης που συνδυάζει γεωεντοπισμό και παρακολούθηση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων όσων βρίσκονται στο στόχαστρο, ενώ αστυνομικές αρχές άλλων χωρών αποκαλύπτουν πως η «πιο ακριβή μυστική υπηρεσία του κόσμου» έχει καταφέρει να εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή