Ολλανδία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας

Ολλανδία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας

Ενας κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Βίλντερς θα ήταν ο πρώτος υπό ακροδεξιό κόμμα στα ολλανδικά χρονικά

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιες από τις ηγεσίες των κομμάτων συναντήθηκαν σήμερα για πρώτη φορά μετά τη νίκη του ακροδεξιού υποψηφίου Χερτ Βίλντερς στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη στην Ολλανδία, ξεκινώντας τη μακρά διαδικασία για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς εξασφάλισε 37 έδρες στην 150μελή Βουλή, αφήνοντας πιο πίσω τη συμμαχία Πρασίνων-Εργατικών του Φρανς Τίμερμανς που εκλέγει 25 βουλευτές και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) των Ντιλάν Γεσιλγκιόζ και Μαρκ Ρούτε.

Ο Βίλντερς θα είναι, με άλλα λόγια, ο πρώτος που θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, κάτι το οποίο μπορεί ωστόσο να αποδειχθεί δύσκολο εγχείρημα.

Η εκλογική νίκη του ακροδεξιού κόμματος του Βίλντερς πυροδότησε διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ολλανδίας. Μουσουλμανικές οργανώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μεταχείριση των μουσουλμάνων από μια πιθανή κυβέρνηση Βίλντερς, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις δήλωσαν επίσης ότι ανησυχούν για την τύχη των περιβαλλοντικών πολιτικών.

Ωστόσο, ο Βίλντερς δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος του και θα χρειαστεί να πείσει τουλάχιστον δύο ή τρία κόμματα να συνασπιστούν μαζί του, με το VVD και το κεντρώο νέο κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) του Πίτερ Ομτσιχτ να ξεχωρίζουν ως οι πιθανότεροι υποψήφιοι.

Ενας κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Βίλντερς θα ήταν ο πρώτος υπό ακροδεξιό κόμμα στην Ολλανδία.

Προσερχόμενη στη συνάντηση, η ηγέτις του VVD Ντιλάν Γεσιλγκιόζ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το κόμμα της δεν θα ενταχθεί σε ένα νέο ακροδεξιό υπουργικό συμβούλιο, αλλά ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο στήριξής του εκτός κυβέρνησης.

«Τολμώ να πω ότι δεν θα είναι ο πιο εύκολος σχηματισμός (κυβερνητικού συνασπισμού) που είχαμε ποτέ», δήλωσε ο ηγέτης του NSC, Πίτερ Ομτσιχτ.

Οι ηγέτες των κομμάτων θα διορίσουν έναν «ανιχνευτή» που θα καταγράψει τα περιθώρια που υπάρχουν για συμφωνίες ως προς τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι την περίοδο 2021 – 2022 είχε χρειαστεί να περάσουν περίπου εννέα μήνες (σχεδόν 300 ημέρες για την ακρίβεια) προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας στην Ολλανδία.

Αν οι απόπειρες του Βίλντερς εν τέλει αποτύχουν, άλλα κόμματα μπορούν να σχηματίσουν έναν πιο κεντρώο συνασπισμό χωρίς τη συμμετοχή του. Η διεξαγωγή νέων εκλογών αποτελεί την τελευταία επιλογή αν δεν μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Μεταξύ των μικρότερων κομμάτων, το Κίνημα Αγροτών-Πολιτών (Boer Burger Beweging – BBB) ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με τον Βίλντερς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT