Πορτογαλία: Δημοσκοπική άνοδος του ακροδεξιού Chega

Πορτογαλία: Δημοσκοπική άνοδος του ακροδεξιού Chega

Το Chega κέρδισε το 2019 την πρώτη έδρα της ακροδεξιάς από το τέλος της δικτατορίας στην Πορτογαλία το 1974

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μέρες μετά τη νίκη του Ολλανδού λαϊκιστή Xερτ Βίλντερς, ορισμένοι από τους ακροδεξιούς ηγέτες ανά την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στη Λισαβόνα σε μια επίδειξη υποστήριξης προς τον Πορτογάλο ομόλογό τους ενόψει των πρόωρων εκλογών του Μαρτίου.

Ο Αντρέ Βεντούρα, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Chega της Πορτογαλίας, καλωσόρισε τα μέλη της ευρωπαϊκής συμμαχίας «Ταυτότητα και Δημοκρατία», συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίδας Μαρίν Λεπέν και του ηγέτη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία Τίνο Κρουπάλα.

«Στην Πορτογαλία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η αριστερά έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου της… H εμπιστοσύνη σε εμάς (την ακροδεξιά) αυξάνεται, στην Αυστρία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Πορτογαλία», δήλωσε η Λεπέν στους δημοσιογράφους στη Λισαβόνα.

Το Chega ιδρύθηκε το 2019 και αιφνιδίασε όταν συγκέντρωσε το 1,3% των ψήφων στις εκλογές εκείνης της χρονιάς, κερδίζοντας την πρώτη έδρα της ακροδεξιάς από το τέλος της δικτατορίας στην Πορτογαλία το 1974.

Στη συνέχεια κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του σε περίπου 7% στις εκλογές του 2022, όποτε έγινε η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από την Intercampus έδειξε ότι η υποστήριξη για το Chega θα μπορούσε τώρα να αυξηθεί στο 13,5%.

Ο Βεντούρα τιμωρήθηκε με πρόστιμο το 2020 για σχόλια διακρίσεων κατά των Ρομά, ενώ επικρίνει επίσης την κοινότητα των μαύρων. Στο αποκορύφωμα του κινήματος Black Lives Matter το 2020, διοργάνωσε μια διαδήλωση για να υποστηρίξει ότι ο ρατσισμός αποτελούσε πρόβλημα.

Η ίδια δημοσκόπηση της Intercampus έδειξε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Κόστα, το οποίο θα εκλέξει νέο ηγέτη τον επόμενο μήνα, στο 23,6% και τους κεντροδεξιούς αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες (PSD) με 21,9%.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντόνιο Κόστα, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από το 2015, ανακοίνωσε την παραίτησή του την περασμένη Τρίτη, όταν άρχισαν να αποκαλύπτονται οι λεπτομέρειες ενός σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται στενοί του συνεργάτες.  

H Πορτογαλία είχε πάει σε βουλευτικές εκλογές για τελευταία φορά πέρυσι, τον Ιανουάριο του 2022, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Κόστα να επικρατεί τότε εξασφαλίζοντας ποσοστό 41,4%.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή