Ολλανδία: Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ολλανδία: Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ο Γκομ φαν Στρίεν, ο οποίος είχε οριστεί από τον ακροδεξιό νικητή των εκλογών Χερτ Βίλντερς ως υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων, κατηγορήθηκε από τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι έχει διαπράξει απάτες στους κόλπους της επιχείρησής του

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ολλανδία μετά τη νίκη-έκπληξη του Χερτ Βίλντερς στις εκλογές βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο, μετά την παραίτηση του ανθρώπου που είχε οριστεί για να τις διεξαγάγει.

Ο Γκομ φαν Στρίεν, ο οποίος είχε οριστεί από τον ακροδεξιό ηγέτη, κατηγορήθηκε το Σαββατοκύριακο από τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι έχει διαπράξει απάτες στους κόλπους της επιχείρησής του.

Οι συνθήκες αυτές και ο χρόνος που είναι απαραίτητος για να απαντήσει στις κατηγορίες «δεν είναι συμβατοί» με την αποστολή που του ανατέθηκε, δήλωσε αυτός ο γερουσιαστής του κόμματος PVV του Χερτ Βίλντερς.

«Ενημέρωσα συνεπώς τον Χερτ Βίλντερς και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου ότι παραιτούμαι από τη θέση μου με άμεση ισχύ», πρόσθεσε.

Ο Γκομ φαν Στρίεν επρόκειτο να αρχίσει επισήμως σήμερα την αποστολή του συναντώντας τον ίδιο τον Χερτ Βίλντερς, το κόμμα του οποίου ήρθε πρώτο στις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου.

Οι συναντήσεις στη συνέχεια ματαιώθηκαν.

Η αποστολή του Βίλντερς να πείσει τα άλλα κόμματα να δουλέψουν μαζί του ήταν ήδη δύσκολη, δεδομένων των ριζοσπαστικών θέσεών του εναντίον του Ισλάμ, της μετανάστευσης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αν και είχε μετριάσει κάπως τους τόνους του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το PVV ζητάει να απαγορευθούν τα τζαμιά, το Κοράνι και η μαντίλα, καθώς και να διοργανωθεί δημοψήφισμα για την έξοδο της Ολλανδίας από την Ε.Ε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT