Τσελίκ: «Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς για τα Eurofighters»

Τσελίκ: «Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς για τα Eurofighters»

«Oταν αγοράσαμε τα S400, μας ρώτησαν γιατί το κάναμε. Τους είπαμε "επειδή δεν μας δώσατε τους Patriot"» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του AKP

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKΡ Ομέρ Τσελίκ μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, αναφέρθηκε στο θέμα της προμήθειας του Eurofighter από τη Γερμανία, τονίζοντας μεταξύ άλλων «ότι κανένας δεν μπορεί να εκβιάζει την Τουρκία με τα εξοπλιστικά».

«Εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την ασφάλεια της Ευρώπης. Αν η Τουρκία δεν είναι ασφαλής, το ΝΑΤΟ θα υποστεί σοβαρές επιπτώσεις και η Ευρώπη δεν θα είναι ασφαλής λόγω της γεωστρατηγικής μας θέσης. Εμείς λέμε ότι εσείς δεν δώσατε Patriot. Δεν έχει σημασία ποιος μας εκβιάζει στο θέμα της ασφάλειας της Τουρκίας, δεν μας ενδιαφέρει. Κάθε φορά βγαίνει και μια νέα δικαιολογία. Eχουν μετατρέψει το θέμα σε εκβιασμό και όχι σε κοινή ανησυχία για την ασφάλεια. Εμείς δεν θα δεχτούμε αυτόν τον εκβιασμό» ανέφερε ο Τσελίκ και πρόσθεσε «Όταν αγοράσαμε τα S400, μας ρώτησαν γιατί το κάναμε. Τους είπαμε “επειδή δεν μας δώσατε στους Patriot”. Και η Ελλάδα έχει άλλωστε S300 αλλά γι′ αυτό μας λένε “είναι διαφορετικό”. Eνας νέος λόγος προκύπτει κάθε φορά. Μετέτρεψαν το θέμα σε εκβιασμό και όχι σε κοινή ανησυχία για την ασφάλεια. Εμείς δεν θα δεχτούμε αυτόν τον εκβιασμό. Εάν υπάρχει κοινό μέλλον και προσέγγιση απέναντι στις απειλές, η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος που εκπληρώνει τα καθήκοντά της. Ας καθίσουμε σήμερα και ας ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες που έχουμε».

O Tσελίκ καταφέρθηκε επίσης κατά του Ρόμπερτ Μενέντεζ με αφορμή τα μαχητικά αεροσκάφη λέγοντας: «Στο ζήτημα των F-35 όπως και στα F-16 κάθε φορά βγαίνει μια νέα δικαιολογία , υπήρχε ένας Μενέντεζ ο οποίος ήταν σαν εκπρόσωπος του λόμπι των Αρμενίων και τηρούσε αρνητική στάση απέναντι στα αιτήματα της Τουρκίας».

Eπιθυμία της Αγκυρας είναι να αποκτήσει συνολικά 40 νέα μαχητικά Eurofighter, 20 στην πρώτη φάση και 20 στην επόμενη, όπως έγινε γνωστό πρόσφατα. 

Tην ίδια ώρα, συνεχίζεται η διαδικασία για την προμήθεια των F16 από τις ΗΠΑ. «Ενώ η διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F16 συνεχίζεται, το μόνο αεροσκάφος στο οποίο εστιάζουμε την προσοχή μας είναι το Eurofighter» σημείωσε πρόσφατα πηγή της Τουρκίας στο Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή