Ιταλία: Το σπαγγέτι ai ricci di mare απειλεί με εξαφάνιση τον αχινό

Ιταλία: Το σπαγγέτι ai ricci di mare απειλεί με εξαφάνιση τον αχινό

Μελέτη που παρουσιάστηκε στις τοπικές αρχές της Σικελίας προτείνει καθολική απαγόρευσης της αλιείας για τουλάχιστον τρία χρόνια ως τον μόνο τρόπο για να αποτραπεί η εξαφάνιση.

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To spaghetti ai ricci di mare (μακαρόνια με αχινό), ένα από τα διασημότερα πιάτα της Σικελίας «απειλεί» με εξαφάνιση το εχινοειδές δεδομένου ότι κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες καταναλώνουν αμέτρητες ποσότητες του εδέσματος. 

Την περασμένη εβδομάδα ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ο αχινός της Σικελίας, ο οποίος τρέφεται κυρίως με φύκια, θα μπορούσε σύντομα να εξαφανιστεί, αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα.

Μετά από αυτή τη σκληρή προειδοποίηση, ένας ντόπιος πολιτικός πρότεινε την τριετή απαγόρευση κάθε αλιείας αχινού στη Σικελία – αλλά η πρόταση είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σθεναρή αντίδραση τόσο από τους αλιείς όσο και από τους εστιάτορες.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε στις τοπικές αρχές Σικελίας ανέφερε ότι η καθολική απαγόρευσης της αλιείας για τουλάχιστον τρία χρόνια είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η εξαφάνιση.

«Από τη μία πλευρά, καταλαβαίνω την ανάγκη να διατηρηθεί το είδος του αχινού», δήλωσε ο Γκαετάνο Σέριο, σεφ στην Osteria Lo Bianco στο Παλέρμο. «Αλλά από την άλλη πλευρά, η απαγόρευση της αλιείας αχινού στη Σικελία για τρία χρόνια θα ήταν ένα σκληρό πλήγμα για όσους από εμάς εργάζονται στον κλάδο της εστίασης. Όταν η μακαρονάδα με αχινό βρίσκεται στο μενού, σερβίρουμε έως και 40 πιάτα την ημέρα».

Η αλιεία αχινών έχει ήδη περιοριστεί στη Σικελία. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, μόνο 12 αλιείς διαθέτουν κανονικές άδειες αλιείας, ενώ εκατοντάδες συνεχίζουν να τους αλιεύουν παράνομα.

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή