Ολλανδία: Ψάχνει διαμεσολαβητή ο Βίλντερς

Ολλανδία: Ψάχνει διαμεσολαβητή ο Βίλντερς

Αναβολή διαπραγματεύσεων για κυβέρνηση μετά την παραίτηση Γκομ φαν Στρίεν εξαιτίας εμπλοκής του σε υπόθεση απάτης

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο διαμεσολαβητής Γκομ φαν Στρίεν, αρμόδιος για τον συντονισμό των συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία, καθώς το όνομά του ενεπλάκη σε υπόθεση απάτης. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο ακροδεξιός νικητής των εκλογών Γκερτ Βίλντερς ανέφερε ότι σχεδίαζε να διορίσει νέο διαμεσολαβητή σήμερα. Στη θέση αυτή, ο Βίλντερς πρότεινε τον πρώην υπουργό Εσωτερικών του Εργατικού Κόμματος, Ρόναλντ Πλάστερκ.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα καθίσει ο Βίλντερς και το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV), ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πράσινων Αριστεράς Φρανς Τίμερμανς και το Λαϊκό Κόμμα (VVD) της Ντιλάν Γεσιλγκιόζ. Γράφοντας το βράδυ της Κυριακής στην πλατφόρμα Twitter/X, ο Βίλντερς είπε ότι αν η Γεσιλγκιόζ, ο ηγέτης του Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου, Πίτερ Ομτσιγκ και η πρόεδρος του Κινήματος Πολιτών Αγροτών, Καρολίν φαν ντερ Πλας, καθίσουν μαζί του και εμφανισθούν έτοιμοι για «λογικούς συμβιβασμούς», τότε «θα έχουμε συμφωνία για κυβέρνηση εντός τριών εβδομάδων. Αυτό θέλουν οι ψηφοφόροι και αυτό είναι το καλύτερο για την Ολλανδία», έγραψε ο Βίλντερς.

Το Σάββατο, ο ηγέτης του PVV προεξόφλησε ότι θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Σε μακροσκελές μήνυμα στην πλατφόρμα Χ ο Βίλντερς εξέφρασε απογοήτευση για την άρνηση των άλλων κομμάτων να συνεργασθούν με το PVV, για να εμφανισθεί πρόθυμος να μετριάσει τις θέσεις του προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία.

«Σήμερα, αύριο ή την επόμενη ημέρα, το PVV θα μπει σε κυβέρνηση και εγώ θα γίνω πρωθυπουργός αυτής της όμορφης χώρας», έγραψε το Σάββατο ο Βίλντερς, πριν ενημερωθεί για την παραίτηση του διαμεσολαβητή και τη γραφειοκρατική αναβολή της διαδικασίας δημιουργίας λειτουργικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Το κόμμα του Βίλντερς θα πρέπει να συνεργασθεί με δύο τουλάχιστον μετριοπαθή κόμματα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Την Παρασκευή, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώην επικεφαλής του κεντροδεξιού VVD, Μαρκ Ρούτε, επέμεινε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετέχει σε υπουργικό συμβούλιο υπό τον Βίλντερς, παρά την ουσιαστική ταύτισή του με τις αντιμεταναστευτικές θέσεις του νικητή των εκλογών.

Η νέα πρόεδρος του VVD, Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, όμως, δεν έχει αποκλείσει τη στήριξη κυβέρνησης μειοψηφίας του Βίλντερς.

Ο Πίτερ Ομτσιγκ, ιδρυτής του κεντροδεξιού μεταρρυθμιστικού κόμματος Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, βολιδοσκοπείται από τον Βίλντερς ως πιθανός κυβερνητικός εταίρος. Μιλώντας την Κυριακή σε δημοσιογράφους, ο Ομτσιγκ είπε ότι η συνεργασία θα είναι δύσκολη με τον Βίλντερς εξαιτίας των ακραίων θέσεων του ακροδεξιού κόμματος, οι οποίες παραβιάζουν το ολλανδικό σύνταγμα και τις αρχές της ανεξιθρησκίας.

Ανησυχία ακτιβιστών

Την ανησυχία των ακτιβιστών υπέρ του κλίματος προκαλεί η νίκη του Βίλντερς, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian. Πέρα από τις διαβόητες αντιμεταναστευτικές θέσεις του, το κόμμα πρεσβεύει δραστική απομάκρυνση από την περιβαλλοντική πολιτική των τελευταίων ετών, προτείνοντας την άντληση μεγαλύτερων ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Βόρεια Θάλασσα και τη διακοπή κατασκευής ανεμογεννητριών και ηλιακών πάρκων. Ο Βίλντερς έχει προτείνει επίσης την κατάργηση της κλιματικής νομοθεσίας της Ολλανδίας και την αποχώρηση της χώρας από τη συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.

Το μανιφέστο του κόμματος κάνει λόγο για ικανότητα της Ολλανδίας να προσαρμοσθεί σε περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας. «Θα σταματήσουμε την υστερική μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, με την οποία πιστεύουμε εσφαλμένα ότι μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη», αναφέρει το προεκλογικό μανιφέστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή