Σύνοδος COP28: Ο Μπάιντεν δεν πάει Ντουμπάι

Σύνοδος COP28: Ο Μπάιντεν δεν πάει Ντουμπάι

Απών από τη σύνοδο COP28 για την κλιματική αλλαγή με ηγέτες από 200 χώρες

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που ξεκινάει την Πέμπτη στο Ντουμπάι, παραλείποντας μια εκδήλωση στην οποία αναμένεται να παραστούν ο πρίγκιπας Κάρολος, ο Πάπας Φραγκίσκος και ηγέτες από σχεδόν 200 χώρες. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος έκανε τη διαρροή θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και δεν εξήγησε τους λόγους της απουσίας Μπάιντεν από τη σύνοδο που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και είναι γνωστή ως COP28.

Ωστόσο, σύμβουλοί του στον Λευκό Οίκο άφηναν να εννοηθεί ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει απορροφήσει τις τελευταίες εβδομάδες τον πρόεδρο, καθώς ασκεί πιέσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς. «Εχουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι σε εξέλιξη ένα σωρό πράγματα», εξήγησε ο Τζον Κέρι, ειδικός απεσταλμένος του Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή, ο οποίος θα βρίσκεται μαζί με την ομάδα του στο Ντουμπάι. Η Κίρστεν Αλεν, εκπρόσωπος της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, επίσης ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Χάρις δεν σχεδιάζει να παραστεί στη σύνοδο.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής υπήρξε κεντρικό ζήτημα στην εγχώρια και διεθνή ατζέντα του προέδρου, ο οποίος αποκάλεσε στις αρχές του μηνός το ζήτημα ως «την υπέρτατη απειλή για την ανθρωπότητα».

Επί δύο χρόνια ο Μπάιντεν παρίστατο στην ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ, που κάθε χρόνο διεξάγεται σε διαφορετική χώρα. Το 2021 ταξίδεψε στη Γλασκώβη για τις συνομιλίες και ζήτησε συγγνώμη για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα επί προεδρίας Τραμπ. Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχός του αμφισβητούσε και κορόιδευε την κλιματική αλλαγή. Πέρυσι σταμάτησε για τρεις ώρες στην Αίγυπτο προκειμένου να βρεθεί στη σύνοδο και να επιβεβαιώσει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον προώθησε την έγκριση του σημαντικότερου νόμου για την κλιματική αλλαγή, του επονομαζόμενου «νομοσχεδίου για τη μείωση του πληθωρισμού», που επενδύει 370 δισ. δολάρια στην πράσινη ενέργεια τα επόμενα δέκα χρόνια. Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ενώπιον των συγκεντρωμένων ηγετών ότι θα βοηθήσει τον υπόλοιπο κόσμο να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι ακτιβιστές θα αντιδράσουν για τη μη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου, παρότι ο ίδιος έχει δεσμευθεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι ακτιβιστές αναμένεται να εξαγριωθούν από την απόφασή του να απόσχει από τη φετινή σύνοδο, αν και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν αποτελεί παράδοση να συμμετέχουν σε κάθε σύνοδο οι Αμερικανοί ηγέτες. Στο Ντουμπάι οι διεθνείς ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την πρόοδο ή την έλλειψη προόδου στη συγκράτηση της υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτό είναι το όριο που έχουν θέσει οι επιστήμονες και το οποίο αν ξεπεραστεί ο πλανήτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με πυρκαγιές, καύσωνες, ξηρασία και ακραία καιρικά φαινόμενα. Το 2015 οι χώρες συμφώνησαν να περικόψουν τους ρύπους από την καύση λιγνίτη, πετρελαίου και φυσικού αερίου για να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά κάτω από τον 1,5 βαθμό.

Ο πλανήτης όμως έχει ήδη υπερθερμανθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου κατά μέσον όρο, κι ενώ οι ΗΠΑ και ορισμένες ακόμη χώρες έχουν μειώσει τα αέρια του θερμοκηπίου, οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων εξακολουθούν να αυξάνονται. Οι επιστήμονες λένε ότι ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές κατά 43% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 έως το 2030 για να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, τα τρέχοντα εθνικά σχέδια για το κλίμα αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση μόλις 7%.

Περισσότερες δράσεις

Στο Ντουμπάι οι χώρες αναμένεται να συζητήσουν τρόπους να εντείνουν τη δράση τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να συζητήσουν κατά πόσον θα συμφωνήσουν στη σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Ο Ντέιβιντ Βίκτορ, επισκέπτης αναλυτής του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, είπε ότι την αποστολή μπορεί κάλλιστα να φέρουν εις πέρας ο Κέρι και οι συνεργάτες του. «Δεν βλέπω τον λόγο γιατί να στείλεις έναν πρόεδρο σε μια σύνοδο που δεν θα έχει εμφανές αποτέλεσμα. Η απουσία του Μπάιντεν στέλνει το μήνυμα ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά μόνο και μόνο επειδή θα παραστεί ένας ηγέτης». Συνολικά αναμένεται να συμμετάσχουν 70.000 άνθρωποι στην COP28. Οι ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι θα δεχθούν επικρίσεις επειδή δεν υλοποίησαν τις δεσμεύσεις για την παροχή βοήθειας προκειμένου να υιοθετήσουν την πράσινη ενέργεια οι αναπτυσσόμενες χώρες και να προσαρμοστούν στις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT