«Η Gucci κόβει, αλλά δεν ράβει»: Γιατί απεργούν οι υπάλληλοι του διάσημου οίκου

«Η Gucci κόβει, αλλά δεν ράβει»: Γιατί απεργούν οι υπάλληλοι του διάσημου οίκου

Πρόκειται για την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση επαγγελματιών του δημιουργικού τμήματος στην 102χρονη ιστορία της Gucci

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες υπάλληλοι του οίκου μόδας Gucci απεργούν, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια μεταφοράς ενός σημαντικού μέρους της ομάδας σχεδιασμού από τη Ρώμη στο Μιλάνο και κάνοντας λόγο για μια «συγκαλυμμένη μαζική απόλυση». 

Η Gucci, ιδιοκτησίας του ομίλου ειδών πολυτελείας Kering με έδρα τη Γαλλία, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο πως σκοπεύει να μεταφέρει 153 από τους 219 υπαλλήλους του στούντιο σχεδίου από την ιταλική πρωτεύουσα στο Μιλάνο, σχεδόν 500 χιλιόμετρα μακριά από την τωρινή τους εργασιακή έδρα. 

Ως απάντηση στην κίνηση αυτή, η οποία σύμφωνα με τους εργαζομένους ισοδυναμεί με ομαδική απόλυση, περίπου 50 εργαζόμενοι πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας χθες, Δευτέρα, την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση επαγγελματιών του δημιουργικού τμήματος στην 102χρονη ιστορία της Gucci.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του οίκου στη Ρώμη με πανό που έγραφαν «Η Gucci κόβει, αλλά δεν ράβει» και «Στην Gucci, η απόλυση είναι της μόδας». 

Σύμφωνα με την Κιάρα Τζιανότι, εκπρόσωπο του σωματείου των υπαλλήλων, η έδρα της Ρώμης είναι η καρδιά της εταιρείας όπου συνυπάρχουν σχεδιαστές και μόδιστροι και «γεννιούνται» όλες οι συλλογές. 

«Η Gucci κόβει, αλλά δεν ράβει»: Γιατί απεργούν οι υπάλληλοι του διάσημου οίκου-1
Tο κατάστημα της Gucci στη Via Condotti στην Αιώνια Πόλη. – Φωτ. αρχείου: Shutterstock 

Οπως καταγγέλλει η ίδια, η Kering εκμεταλλεύεται την αναδιάρθρωση για να μειώσει τον αριθμό του προσωπικού και να ωθήσει σε φυγή υπαλλήλους που δεν θέλει ή δεν μπορούν να φύγουν από τη Ρώμη λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.

Η Τζιανότι σημειώνει πως δεν είναι σε θέση όλοι οι υπάλληλοι να μετακομίσουν σε άλλη πόλη μέσα σε λίγους μήνες. 

Τα συνδικάτα αξιώνουν από την εταιρεία να επανεξετάσει τα σχέδιά της. «Για εμάς, όλο αυτό αποτελεί μια μαζική απόλυση, διότι δεν έχουν προσφερθεί σε όλους οι όροι που επιτρέπουν τη μετεγκατάσταση, με αποτέλεσμα πολλοί να χάσουν τη δουλειά τους» ανέφερε η Φεντερίκα Ρίτσι, περιφερειακή γραμματέας του συνδικάτου Filctem-Cgil στην περιοχή της Λάτσιο. 

Τα συνδικάτα, δε, προειδοποιούν πως το μέλλον των 66 υπαλλήλων που αναμένεται να παραμείνουν στη Ρώμη κάθε άλλο παρά διασφαλισμένο είναι. 

Από την πλευρά της η εταιρεία επιμένει πως η μετεγκατάσταση «δεν προβλέπει καμία μείωση του προσωπικού» και θα εφαρμοστεί «σε πλήρη συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανονισμούς», προσθέτοντας πως έχουν προβλεφθεί οικονομικά μέτρα στήριξης όσων επηρεάζονται. 

Ο οίκος μόδας ιδρύθηκε από τον Γκούτσιο Γκούτσι στη Φλωρεντία το 1921. Υπό την καθοδήγηση του γιου του, Αλντο, το ιταλικό brand άκμασε και έγινε γνωστό στα πέρατα του κόσμου, κερδίζοντας φήμη και αναγνώριση ως έμβλημα ιταλικής φινέτσας και κουλτούρας ζωής.

Ωστόσο, η επιχείρηση σείστηκε στην αιωνόβια ιστορία της από οικογενειακές έριδες, θανάτους και μία δολοφονία (του εγγονού του Γκούτσι, Μαουρίτσιο).

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή