Αμερικανός υπουργός φτάνει στην Τουρκία με προειδοποίηση να πάψει το τουρκικό εμπόριο με τη Ρωσία

Αμερικανός υπουργός φτάνει στην Τουρκία με προειδοποίηση να πάψει το τουρκικό εμπόριο με τη Ρωσία

Ο υφυπουργός Οικονομικών Μπράιαν Νέλσον κομίζει αυστηρό μήνυμα για τήρηση των μέτρων της Δύσης κατά της Μόσχας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της με την επαμφοτερίζουσα στάση της Αγκυρας στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την αμέριστη στήριξη στη Χαμάς, και στέλνει στην Τουρκία τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών για να… τρίξει τα δόντια στις εταιρείες που εξακολουθούν το εμπόριο με τη Ρωσία μέσω τρίτων χωρών κόντρα στις κυρώσεις της Δύσης.

Φέρεται μάλιστα να έχει στείλει και απειλητική επιστολή στον επιχειρηματικό κόσμο της Τουρκίας να αποφεύγει τις συναλλαγές με τη Ρωσία ώστε να μην υποστεί κυρώσεις.

Οπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, η Ουάσιγκτον στέλνει στην τουρκική πρωτεύουσα τον Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για θέματα Τρομοκρατίας και Οικονομικών Πληροφοριών, με σαφές μήνυμα περί πιθανών αντιμέτρων εάν η Τουρκία εξακολουθήσει να επιτρέπει στις εταιρείες της να έχουν αυξημένες εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Αμερικανός αξιωματούχος προτίθεται αυτή την εβδομάδα να συζητήσει στην Αγκυρα τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθώς και της Χαμάς. Συγκεκριμένα θα «συζητήσει τις προσπάθειες για την αποτροπή του πολέμου, καθώς και τη διερεύνηση εμπορικών και χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων» που φέρεται να στοχεύουν στην υποστήριξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του κ. Νέλσον στην Τουρκία φέτος, αφού τον Φεβρουάριο προηγήθηκε νέα προειδοποιητικού ύφους συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με τη δραστηριότητα τουρκικών εταιρειών που μέσω γειτονικών στη Ρωσία χωρών εξυπηρετούν τη Μόσχα.

Κατά το αμερικανικό πρακτορείο, η Ουάσιγκτον ανησυχεί επίσης για την άρνηση της Αγκυρας να συμμετάσχει στις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν σε ρωσικά πλοία που πραγματοποιούν επισκέψεις σε λιμάνια στην Τουρκία και ρωσικές αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης στα τουρκικά αεροδρόμια.

Απειλητική επιστολή

Επιπλέον Τούρκοι επιχειρηματίες αναφέρουν ότι έχουν λάβει επιστολή από την Ουάσιγκτον που τους προειδοποιεί να πάψουν το εμπόριο με τη Ρωσία.

Οπως δήλωσε ένας από τους Προέδρους του Επιχειρηματικού Συμβουλίου DEİK, ο οποίος δεν κατονομάζεται, στην εφημερίδα Aydınlık, «οι ΗΠΑ μας έγραψαν μια μακροσκελή επιστολή και μας λένε: “Είστε συνετοί έμποροι”και μας απειλούν. Λένε ότι δεν θα μας συμβεί τίποτα σήμερα, αλλά ανάλογα με την πορεία του πολέμου, ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί στο μέλλον. Λένε, “εάν χρησιμοποιείς τα συστήματα, το λογισμικό και τα προϊόντα μου, αν έχεις δουλειές μαζί μου, θα σε πιάσω”».

Χαρακτηριστικός είναι μάλιστα ο τίτλος της συγκεκριμένης εφημερίδας, η οποία δεν κρύβει τον χαρακτήρα της, λέγοντας: «Ερχονται να ανακατευτούν στην κυριαρχία και το εμπόριο μας! Ας βάλουμε τους τραμπούκους στη θέση τους».

Ηδη η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις σε καμιά δεκαριά τουρκικές εταιρείες που είτε εξυπηρετούν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Χαμάς είτε βοηθούν τη Ρωσία να αποφεύγει τις συνέπειες των Δυτικών κυρώσεων.

Πηγή: Bloomberg, Aydınlık, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT