Στο Κατάρ ο επικεφαλής της CIA για διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς

Στο Κατάρ ο επικεφαλής της CIA για διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς

Στόχος η νέα παράταση της κατάπαυσης του πυρός και η απελευθέρωση περισσότερων ομήρων

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ντόχα την Τρίτη για να συζητήσουν μια πιθανή νέα παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, εάν η Χαμάς απελευθερώσει περισσότερους ομήρους.

Αυτή είναι μόλις η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των τριών ανδρών μετά την επίθεση της Χαμάς η οποία πραγματοποιείται μετά τη συμφωνία των αντιμαχόμενων μερών να παρατείνουν την παύση των συγκρούσεων για δύο ακόμη ημέρες στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση άλλων 20 ομήρων.

Εάν υπάρξει νέα συμφωνία, η παύση των μαχών θα διαρκέσει έως την Τετάρτη και η Χαμάς θα έχει απελευθερώσει 92 από τους 240 ομήρους που αιχμαλωτίστηκαν στις 7 Οκτωβρίου. 

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Μπαρνέα, ο Μπερνς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στις συνομιλίες για τους ομήρους. Αυτό γιατί ούτε το Ισραήλ ούτε οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται απευθείας με την οργάνωση. 

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αν η Χαμάς και το Ισραήλ δεν συμφωνήσουν, τότε οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας θα σταματήσουν. Ενας στόχος που έχει ο Μπερνς είναι να διερευνήσει τι είδους μορφή ή μηχανισμός μπορεί να δημιουργηθεί για να διασφαλισθεί η ροή της βοήθειας εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους.

Ο Μπερνς, βετεράνος διπλωμάτης και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, επιλέγεται συχνά από τον Μπάιντεν για να χειριστεί τις πιο δύσκολες εξωτερικές αποστολές, όπως η προειδοποίηση της Ρωσίας να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία και η διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν εν μέσω της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Με πληροφορίες από Axios, Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT