FT: Aσκοπο διπλωματικό ατόπημα του Σούνακ με την Ελλάδα

FT: Aσκοπο διπλωματικό ατόπημα του Σούνακ με την Ελλάδα

«Οι δύο πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύτιμες συζητήσεις για θέματα όπως η Ουκρανία, το Μεσανατολικό και η κλιματική αλλαγή»

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διπλωματική διένεξη που προκάλεσε η ματαίωση της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρεται το βασικό άρθρο των Financial Times κάνοντας λόγο για «άσκοπο διπλωματικό ατόπημα της» της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο μεταξύ άλλων «ρίχνει τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της και του κόσμου».

Η Ντάουνινγκ Στριτ ισχυρίζεται ότι ο Ελληνας ηγέτης αθέτησε τη συμφωνία μιλώντας δημοσίως για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ελληνες αξιωματούχοι αρνούνται ότι υπήρξε τέτοια συμφωνία. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, μια αντίδραση για έναν ενήλικο θα ήταν ο Σούνακ να εκφράσει την ενόχλησή του ευγενικά, όταν θα συναντούσε τον Μητσοτάκη, επαναδιατυπώνοντας τη θέση της κυβέρνησής του και να προχωρήσει» σημειώνουν οι Financial Times.

Στο επιχείρημα της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Κιρ Στάρμερ η εφημερίδα αναφέρει: «Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι ήθελε να γνωρίσει τον άνθρωπο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να είναι ο επόμενος ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου». Ο Στάρμερ άφησε να εννοηθεί ότι αν επιτευχθεί συμφωνία για τον δανεισμό των Γλυπτών στην Αθήνα μεταξύ του μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης, ο ίδιος δεν θα σταθεί εμπόδιο.

«Η συμπεριφορά αυτή προς τον Μητσοτάκη δεν είχε νόημα. Είναι ένας κεντροδεξιός ηγέτης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας και μέλος του ΝΑΤΟ. Οι δύο πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύτιμες συζητήσεις για θέματα όπως η Ουκρανία, το Μεσανατολικό και η κλιματική αλλαγή. Η Αθήνα έχει να μοιραστεί ευρεία τεχνογνωσία, ιδίως όσον αφορά τον χειρισμό των αιτούντων άσυλο, και θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος σε ένα ζήτημα τεράστιας πολιτικής σημασίας για τους Συντηρητικούς. Αντ′ αυτού δεν συζητήθηκε τίποτα», τονίζουν χαρακτηριστικά οι FT.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT