Τριγμοί στη CIA από φιλοπαλαιστινιακή ανάρτηση αξιωματούχου

Τριγμοί στη CIA από φιλοπαλαιστινιακή ανάρτηση αξιωματούχου

Σε μια ξεχωριστή ανάρτηση στο Facebook, η συγκεκριμένη αξιωματούχος της CIA δημοσίευσε σέλφι με αυτοκόλλητο που γράφει «Ελεύθερη Παλαιστίνη»

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανώτατη αξιωματούχος της CIA δημοσίευσε μια εικόνα υπέρ της Παλαιστίνης στο Facebook, δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, σε μια σπάνια δημόσια δήλωση για έναν πόλεμο που έχει πυροδοτήσει διαφωνίες στον Λευκό Οίκο.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια ανάλυσης της CIA άλλαξε τη φωτογραφία εξωφύλλου στο Facebook στις 21 Οκτωβρίου με μια εικόνα ενός άνδρα που κυματίζει μια παλαιστινιακή σημαία.

Το θέμα φέρνουν στη δημοσιότητα οι Financial Times χωρίς ωστόσο να την κατονομάσουν καθώς η CIA εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλειά της. Oπως σημειώνει το δημοσίευμα, η ανάρτηση μιας εικόνας με απροκάλυπτη πολιτική θέση σε δημόσια πλατφόρμα είναι μια ασυνήθιστη κίνηση για ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η αποκάλυψη αυτής της ενέργειας γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι εντάσεις στο εσωτερικό της διακυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με το εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ για να τερματίσει τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε μια ξεχωριστή ανάρτηση στο Facebook, η συγκεκριμένη αξιωματούχος της CIA δημοσίευσε σέλφι με αυτοκόλλητο που γράφει «Ελεύθερη Παλαιστίνη». Ανθρωπος που τη γνωρίζει, είπε ότι η εικόνα δημοσιεύτηκε στο Facebook πριν από χρόνια – πολύ πριν από την τρέχουσα σύγκρουση. «Η αξιωματικός είναι αναλυτής καριέρας με εκτεταμένο υπόβαθρο σε όλες τις πτυχές της Μέσης Ανατολής και αυτή η θέση [της παλαιστινιακής σημαίας] δεν είχε σκοπό να εκφράσει μια θέση σχετικά με τη σύγκρουση», είπε. Πρόσθεσε δε ότι η αξιωματούχος είχε αναρτήσει στο Facebook θέσεις κατά του αντισημιτισμού.

Οι FT επισημαίνουν ότι δεν κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με την αξιωματούχο της CIA, αλλά ύστερα από την επικοινωνία που επιδίωξαν τη Δευτέρα, οι εικόνες υπέρ της Παλαιστίνης και άσχετες αναρτήσεις από τον τελευταίο ενάμιση χρόνο διαγράφηκαν από τη σελίδα της.

Τέσσερις πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών εξέφρασαν την έκπληξή τους για το ότι αναπληρώτρια διευθυντής της υπηρεσίας δημοσίευσε εικόνα στο Facebook που δείχνει πολιτικές απόψεις για ένα ζήτημα που διχάζει. Η αξιωματούχος της CIA είχε στο παρελθόν επιβλέψει τη σύνταξη της ημερήσιας γραπτής ενημέρωσης, με πληροφορίες υψηλής διαβάθμισης, που παρουσιάζεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Η ανάρτηση μιας προφανώς αμφιλεγόμενης πολιτικής δήλωσης από έναν ανώτερο διευθυντή ανάλυσης εν μέσω κρίσης δείχνει ολοφάνερα κακή κρίση», είπε ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών. Πρόσθεσε ακόμα ότι ορισμένα μέλη της κοινότητας των πληροφοριών ανησυχούν ότι η ανάρτηση εξέφραζε μια προκατάληψη που θα μπορούσε υπονομεύσει τη διεύθυνση ανάλυσης.

Σε ανακοίνωσή της η CIA ανέφερε: «Οι αξιωματικοί της CIA είναι αφοσιωμένοι στην αναλυτική αντικειμενικότητα, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα αυτού που κάνουμε ως υπηρεσία. Οι αξιωματικοί της CIA μπορεί να έχουν προσωπικές απόψεις, αλλά αυτό δεν μειώνει τη δέσμευσή τους —ή της CIA— στην αμερόληπτη ανάλυση».

Οι πρώην αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είπαν ότι η εικόνα εγείρει ανησυχίες σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η CIA έχει ισχυρές σχέσεις με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών. «Δεδομένης της μακροχρόνιας, απίστευτα στενής σχέσης της CIA με τους Ισραηλινούς, αυτό θα ήταν εξαιρετικά παράτυπο για έναν ανώτερο αξιωματούχο της υπηρεσίας», είπε ένας πρώην αξιωματούχος.

Η αποκάλυψη έγινε καθώς ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς έφτασε στο Κατάρ για συναντήσεις με τον επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, ο οποίος συμμετείχε στη διαμεσολάβηση για μια συμφωνία για την απελευθέρωση περισσότερων από τους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

«Δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει ο Μπερνς στη συνεχιζόμενη κρίση στο Ισραήλ, η εν λόγω δραστηριότητα στα social media από ανώτερο αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ δείχνει εξαιρετικά κακή κρίση», είπε ένας τρίτος πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ενας τέταρτος πρώην αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η ανάρτηση φαινόταν «προκατειλημμένη από κάποιον που υποτίθεται πρέπει να είναι θεμελιωδώς αμερόληπτος».

Πηγή: Financial Times 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT