Ρωσία: Νέα παράταση στην κράτηση του δημοσιογράφου της WSJ Eβαν Γκέρσκοβιτς

Ρωσία: Νέα παράταση στην κράτηση του δημοσιογράφου της WSJ Eβαν Γκέρσκοβιτς

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα ότι τους χρησιμοποιεί ως μέσον για την ανταλλαγή τους με Ρώσους που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωσικο δικαστήριο παρέτεινε σήμερα κατά δύο μήνες, ως τις 30 Ιανουαρίου, την κράτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου Εβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος είχε συλληφθεί στα τέλη Μαρτίου.

«Η περίοδος κράτησης του Εβαν Γκέρσκοβιτς (…) παρατάθηκε κατά δύο μήνες (…), ως τις 30 Ιανουαρίου 2024», επισήμανε σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο του Λεφορτόφσκι.

Δημοσιογράφος της Wall Street Journal, ο Γκέρσκοβιτς συνελήφθη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ στο Γεκατερίνμπουργκ, στα Ουράλια, στις 29 Μαρτίου.

Εκτοτε κρατείται στη φυλακή Λεφόρτοβο της Μόσχας, που χρησιμοποιείται από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) για την κράτηση των φυλακισμένων σε συνθήκες σχεδόν πλήρους απομόνωσης.

Ο 31χρονος δημοσιογράφος, που έχει εργασθεί ως ανταποκριτής στη Μόσχα και για το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), κατηγορείται για κατασκοπεία, που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 20 ετών. Απορρίπτει τις κατηγορίες, όπως και η Ουάσιγκτον, η εφημερίδα του, το περιβάλλον του και η οικογένειά του.

Η Μόσχα δεν έχει ποτέ ως τώρα στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες αυτές, ούτε έχει παρουσιάσει αποδείξεις και το σύνολο της διαδικασίας έχει χαρακτηρισθεί απόρρητο. Μέχρι στιγμής, δεν έχει οριστεί ημερομηνία της δίκης του.

Η φυλάκιση διαπιστευμένου ξένου δημοσιογράφου από τις ρωσικές αρχές δεν έχει προηγούμενο από τη σοβιετική εποχή. Τα τελευταία χρόνια, οι ρωσικές αρχές έχουν συλλάβει πολλούς Αμερικανούς πολίτες που καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα ότι τους χρησιμοποιεί ως μέσον για την ανταλλαγή τους με Ρώσους που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΑFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT