Γάζα: Διαβουλεύσεις των αρχηγών CIA και Μοσάντ

Γάζα: Διαβουλεύσεις των αρχηγών CIA και Μοσάντ

Πιέσεις ΗΠΑ για παράταση εκεχειρίας και μείωση των απωλειών αμάχων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκμεταλλευόμενη την ευνοϊκή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν πέντε ημέρες κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια των οποίων απελευθερώθηκαν δεκάδες όμηροι της Χαμάς και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ, η αμερικανική διπλωματία προσπαθεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για περαιτέρω θετικά βήματα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς ταξίδεψε χθες στο Κατάρ, όπου συναντήθηκε με τον διοικητή της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ και τον πρωθυπουργό του εμιράτου, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχίμ αλ Θάνι. Στόχος της συνάντησης ήταν «να οικοδομήσουμε πάνω στην πρόοδο της συμφωνίας για παύση των εχθροπραξιών, που πρόσφατα παρατάθηκε, και να αρχίσουμε συζητήσεις για την επόμενη φάση, δυνητικά για μια νέα συμφωνία», ανέφερε πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Σε σχετικό ρεπορτάζ, οι New York Times ανέφεραν ότι «ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν η προσωρινή παύση να δώσει τη θέση της σε μια μονιμότερη εκεχειρία, παρότι οι Ισραηλινοί διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν την πολεμική εκστρατεία». Η προηγούμενη συνάντηση Μπερνς – Μπαρνέα, και πάλι στο Κατάρ, στις 9 Νοεμβρίου, επιτάχυνε τη συμφωνία για τετραήμερη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που παρατάθηκε.

Πέμπτη ημέρα ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Οι νεκροί από ασθένειες μπορεί να ξεπεράσουν τα θύματα βομβαρδισμών, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Την εικόνα της έντονης κινητικότητας, από πλευράς ΗΠΑ, για το πρόβλημα της Γάζας συμπληρώνει η είδηση περί επικείμενης αποστολής τριών αμερικανικών στρατιωτικών αεροπλάνων με ανθρωπιστική βοήθεια –τρόφιμα, φάρμακα και εξοπλισμός για τον χειμώνα– η οποία θα διανεμηθεί στους Παλαιστινίους από τα Ηνωμένα Εθνη. Το πρώτο από τα αμερικανικά αεροπλάνα επρόκειτο να πετάξει χθες και τα άλλα δύο τις επόμενες ημέρες. Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι ο ρυθμός της διέλευσης 240 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο προς τη Γάζα, που επιτεύχθηκε στην εκεχειρία, πρέπει να διατηρηθεί.

Από τη Γενεύη, η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Χάρις προειδοποίησε ότι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας ενδέχεται να πεθάνουν από αρρώστιες παρά από βομβαρδισμούς αν δεν ανορθωθεί άμεσα το κατεστραμμένο σύστημα υγείας. Στην ενημέρωση, περιέγραψε τις τραγικές συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων αμάχων και τόνισε ότι ήδη έχουν εκτοξευθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα οι αριθμοί των παιδιών που πάσχουν από διάρροια και άλλες νόσους. Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε οργανώσει συνάντηση στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, στη Γενεύη, όπου παρουσίασε καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς εναντίον γυναικών κατά τις αιματηρές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, κάτι που η ισλαμική οργάνωση αρνείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT