Γιόγκα, κινητό και κοινά γεύματα: Τι κράτησε όρθιους τους 41 παγιδευμένους εργάτες στην Ινδία

Γιόγκα, κινητό και κοινά γεύματα: Τι κράτησε όρθιους τους 41 παγιδευμένους εργάτες στην Ινδία

Και οι 41 άνδρες θα βιώσουν συμπτώματα μετατραυματικού στρες για πολλούς μήνες, προειδοποιεί ειδικός

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και στο νοσοκομείο, οι Ινδοί εργάτες που έμειναν παγιδευμένοι επί 17 ημέρες σε μία οδική σήραγγα που κατέρρευσε νιώθουν ασφαλείς και χαρούμενοι. 

Βγάζουν σέλφι, αστειεύονται μεταξύ τους, μιλούν στα κινητά τους, πίνουν το τσάι τους. 

Αλλοι μιλούν σε δημοσιογράφους για τις αγωνιώδεις ημέρες που έζησαν κάτω από την επιφάνεια της γης. 

Το κλίμα είναι ακόμη πανηγυρικό για την αίσια έκβαση του άθλου αυτού των σωστικών ομάδων.

«Ηταν κλειστοφοβικά, ήταν μεγάλη η ανακούφιση του απεγκλωβισμού μας», λέει ο Σάτια Ντεβ στην εφημερίδα Times of India. 

Από τη μεριά του, ο Τσάμρα Οραόν παραδέχεται πως υπήρξαν αρκετές φορές που βίωσαν τον φόβο πως δεν θα καταφέρουν να ξαναδούν το φως του ήλιου

«Ομως, εγώ ποτέ δεν έχασα την ελπίδα μου», λέει ο ίδιος, προσθέτοντας πως περνούσε την ώρα του παίζοντας παιχνίδια στο κινητό τηλέφωνο, το οποίο φόρτιζε με τους φορητούς φορτιστές που τους έστελναν μέσω ενός σωλήνα οι διασώστες. 

«Δεν μπορούσαμε να τηλεφωνήσουμε σε κανέναν αφού δεν υπήρχε δίκτυο, οπότε μιλούσαμε μεταξύ μας, γνωρίζοντας ουσιαστικά ο ένας τον άλλον», λέει στην Indian Express. 

Ενας άλλος από τους διασωθέντες που μίλησε τηλεφωνικά στον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, ανέφερε πως οι εργάτες προσπαθούσαν να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον, να κρατήσουν το ηθικό τους ακμαίο και να παραμένουν αισιόδιοξοι. Σ’αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, είχαν συμφωνήσει να τρώνε μαζί τα γεύματά τους. 

«Πηγαίναμε για περπάτημα και κάναμε γιόγκα ώστε να παραμείνουμε δραστήριοι μέσα στη σήραγγα», λέει.

Ενας τέταρτος περιγράφει πως για οικονομία ενέργειας, ενεργοποιούσαν τα κινητά τηλέφωνά τους μόνο για να ελέγξουν την ώρα. Ωστόσο, άρχισαν να τα χρησιμοποιούν για να απασχολούνται και να ψυχαγωγούνται, όταν έλαβαν τους πρώτους φορτιστές. 

Μετατραυματικό στρες

Yπενθυμίζεται πως το τμήμα της σήραγγας Silkyara μήκους 4,5 χιλιομέτρων κατέρρευσε στις 12 Νοεμβρίου, παγιδεύοντας όσους βρίσκονταν εκεί. Η σήραγγα αποτελεί μέρος του φιλόδοξου σχεδίου Char Dham της κυβέρνησης, το οποίο αποσκοπεί στη σύνδεση βασικών ινδουιστικών προσκυνηματικών τόπων μέσω ασφαλτοστρωμένων δρόμων στην περιοχή των Ιμαλαΐων.

Οι άνδρες λάμβαναν φαγητό, νερό, φως, οξυγόνο και φάρμακα μέσω ενός στενού σωλήνα, ωστόσο, μετά την κατάρρευση της σήραγγας, οι περίπλοκες προσπάθειες διάσωσης επιβραδύνονταν από ατελείωτα προβλήματα, πτώσεις συντριμμιών και συνεχείς βλάβες των διατρητικών μηχανημάτων.

Η παραμονή τους στο περιβάλλον αυτό θα έχει τραυματικό ψυχικό αποτύπωμα για πολλούς μήνες, εξηγεί ο δρ Νινακαράν από το εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Νευροεπιστημών.

«Υπάρχει κίνδυνος να βιώσουν PTSD (μετατραυματικό στρες) κάποια από αυτά τα άτομα», δήλωσε ο ίδιος. 

«Και οι 41 θα εμφανίσουν κάποια μετατραυματικά συμπτώματα όπως αϋπνία, επαναλαμβανόμενους εφιάλτες, αναβίωση του τραύματος της κατάρρευσης της σήραγγας, άγχος. Δεν θα έχουν όλοι τη διαταραχή, αλλά οι περισσότεροι θα υποφέρουν από αυτά τα συμπτώματα για τρεις έως έξι μήνες» διευκρίνισε. 

Πηγή: BBC/Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT