Αμερικανικό ελιξίριο μακροζωίας για μεγαλόσωμους σκύλους
αμερικανικό-ελιξίριο-μακροζωίας-για-562759456

Αμερικανικό ελιξίριο μακροζωίας για μεγαλόσωμους σκύλους

Μιλάει στην «Κ» στέλεχος της εταιρείας βιοτεχνολογίας που βρίσκεται αρκετά κοντά στην κυκλοφορία ενός φαρμάκου που θα βοηθά τους σκύλους να ζουν περισσότερο

Εικονογράφηση: Michael Kirki
Ακούστε το άρθρο

Πώς θα ένιωθες αν ο σκύλος σου μπορούσε να ζήσει περισσότερο; Το παραπάνω ερώτημα δεν είναι ξένο στην επιστημονική κοινότητα. Ερευνητικές ομάδες και ακαδημαϊκοί έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές και έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουν τι κρύβεται πίσω από την παράταση ζωής του No. 1 φίλου του ανθρώπου, του σκύλου. 

Τα θετικά νέα έφτασαν πριν από λίγες ημέρες από μία αμερικάνικη εταιρεία βιοτεχνολογίας, ονόματι Loyal, η οποία βρίσκεται αρκετά κοντά στην κυκλοφορία ενός φαρμάκου μακροζωίας για σκύλους, καθώς σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «τα έως τώρα δεδομένα που παρέχει δείχνουν ότι υπάρχει εύλογη προσδοκία αποτελεσματικότητας».

Τα φάρμακα που αναπτύσσουμε επικεντρώνονται όχι μόνο στην παράταση της διάρκειας ζωής, αλλά και στη διατήρηση της ποιότητας ζωής των σκύλων στα γηρατειά τους.

Το φάρμακο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, ενώ εκκρεμούν κάποια επιπλέον βήματα αξιολόγησης από τον FDA προκειμένου να θεωρηθεί ασφαλές, ωστόσο όπως αποδεικνύεται και από τις ανακοινώσεις η έρευνα βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Oπως επισήμανε σε ανάρτησή της και η ιδρύτρια της εταιρείας, Σελίν Χαλίουα, με διδακτορικές σπουδές πάνω στη γονιδιακή θεραπεία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εκείνη και η ομάδα της «σχεδίασαν από το μηδέν ένα επιστημονικό πλάνο ώστε να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου αντιγήρανσης για σκύλους. Οι ερευνητές χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια προκειμένου να προσαρμόσουν την έρευνά τους στις οδηγίες του FDA και να πραγματοποιήσουν μελέτη παρατήρησης (χωρίς τη χρήση φάρμακου) σε 451 σκύλους.

Μιλώντας στην «Κ» ο διευθυντής δημιουργικού της Loyal, Τζον Πόισον, διευκρινίζει τα είδη σκύλων για τα οποία προορίζεται το φάρμακο και παραθέτει τα επόμενα βήματα για την έγκριση κυκλοφορίας του.

Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι ζουν λιγότερο από τους μικρόσωμους

Οπως επισημαίνει, το φάρμακο, εφόσον εγκριθεί, θα χορηγείται σε μεγαλόσωμους ενήλικους σκύλους με τη μορφή ένεσης από τους κτηνίατρους. Εξηγώντας γιατί τα μικρόσωμα κατοικίδια μένουν εκτός, ο ίδιος απαντά «εξαιτίας διαφορετικών ορμονών».

«Τα μεγάλα σκυλιά παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα της ορμόνης IGF-1, η οποία πιστεύεται ότι ευθύνεται για τη μικρότερη διάρκεια ζωής τους σε σύγκριση με τα μικρά σκυλιά. Το φάρμακό μας λοιπόν στοχεύει στον περιορισμό έκκρισης αυτής της ορμόνης», εξηγεί ο Πόισον. Προσθέτει ακόμα πως η ομάδα εργάζεται πάνω και σε ένα ακόμη φάρμακο, το LOY-002, το οποίο βοηθά σκύλους όλων των μεγεθών να ζουν περισσότερο και να διατηρούν την ποιότητα ζωής τους καθώς γερνούν. 

Παράταση ζωής για τουλάχιστον ένα έτος

Μάλιστα ο κ. Πόισον παραδέχεται ότι υπάρχουν πολλές έρευνες για τη μακροζωία των σκύλων μέσα στα χρόνια.

Εάν η έγκριση υπό όρους γίνει δεκτή, θα μπορέσουμε να διαθέσουμε το φάρμακο σε σκύλους στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω των κτηνιάτρων τους το 2026 και θα επιδιώξουμε την παράταση της υγιούς ζωής κατά τουλάχιστον ένα έτος.

«Η δική μας προσέγγιση επικεντρώνεται στην προληπτική φροντίδα, δηλαδή την πρόληψη της εμφάνισης των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία», σημειώνει ο ίδιος τονίζοντας πως αν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου για την παράταση διάρκειας ζωής, θα αποτελέσει ορόσημο για τους ίδιους, καθώς μέχρι στιγμής δεν το έχει κατορθώσει κανείς στον κόσμο.

Οσο για τα επόμενα βήματα, αυτά αφορούν την ολοκλήρωση των δεδομένων ασφαλείας και κατασκευής του φαρμάκου, ώστε να προχωρήσουν στην κατάθεση αίτησης για έγκριση υπό όρους. 

«Εάν η έγκριση υπό όρους γίνει δεκτή, θα μπορέσουμε να διαθέσουμε το φάρμακο σε σκύλους στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω των κτηνιάτρων τους το 2026 και θα επιδιώξουμε την παράταση της υγιούς ζωής κατά τουλάχιστον ένα έτος», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πρώτος στόχος η καλύτερη φροντίδα και όχι η παράταση ζωής

Σε κάθε περίπτωση η επιμήκυνση της ζωής ενός σκύλου δεν είναι ο μοναδικός στόχος των ειδικών, καθώς θα ήταν ανήθικο ένας σκύλος να ζει περισσότερο υποφέροντας. 

«Τα φάρμακα που αναπτύσσουμε επικεντρώνονται όχι μόνο στην παράταση της διάρκειας ζωής, αλλά και στη διατήρηση της ποιότητας ζωής των σκύλων στα γηρατειά τους. Πρόκειται στην πραγματικότητα για την καλύτερη φροντίδα των σκύλων ως έναν τρόπο να τους βοηθήσουμε να ζήσουν περισσότερο», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή