Η επίθεση με τρεις νεκρούς σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ ήρθε μία ημέρα αφότου δύο Παλαιστίνιοι, ηλικίας οκτώ και 14 ετών, δέχθηκαν πυρά και σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εισβολής του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν, στην κατεχόμενη παλαιστινιακή Δυτική Οχθη. Σ′ αυτήν την πόλη αρκετοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μετά τις 7 Οκτωβρίου.
Σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε, στο «παρά πέντε», 24ωρη παράταση της εκεχειρίας για έβδομη ημέρα, επιτρέποντας τη συνέχιση της ανταλλαγής ομήρων της Χαμάς και κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.
Το πώς τα περιστατικά στην Ιερουσαλήμ, την Τζενίν, αλλά και αλλού, εκτός Γάζας, όπου συνεχίζονται οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, θα επηρεάσουν την προσωρινή εκεχειρία παραμένει ασαφές.
Τερματισμό της εκεχειρίας ζήτησε ο Μπεν Γκβιρ
Ο σκληροπυρηνικός δεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, έφτασε στο σημείο της επίθεσης λίγη ώρα μετά την «εξουδετέρωση» των δραστών, από όπου τόνισε ότι οι ένοπλοι ήταν «πράκτορες της Χαμάς».
Η επίθεση, είπε, ήταν απόδειξη ότι η πολιτική της κυβέρνησης για τον εξοπλισμό των αμάχων, που εισήχθη μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ήταν σωστή.
«Αυτό το γεγονός αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως δεν πρέπει να δείξουμε αδυναμία, ότι πρέπει να μιλήσουμε στη Χαμάς μόνο μέσω των πεδίων (όπλων), μέσω του πολέμου. Εναντίον της Χαμάς πρέπει να πολεμήσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι η επίθεση έδειξε τη σημασία της κυβερνητικής πολιτικής που επέτρεψε τη διάθεση αδειών οπλοκατοχής σε ιδιώτες.
Κάλεσε επίσης σε επιστροφή του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα με σκοπό να ηττηθεί η Χαμάς.
Μπλίνκεν: Παράγει αποτελέσματα
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, έφτασε στο Ισραήλ, καθώς η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να υποστηρίζει την παράταση της εκεχειρίας.
Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ στο Τελ Αβίβ.
«Είδαμε την τελευταία εβδομάδα την πολύ θετική εξέλιξη με τους ομήρους να επιστρέφουν στα σπίτια τους και να επανενώνονται με τις οικογένειές τους», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
«Επέτρεψε επίσης την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε αθώους πολίτες στη Γάζα που τη χρειάζονται απεγνωσμένα. Επομένως, αυτή η διαδικασία παράγει αποτελέσματα. Είναι σημαντικό και ελπίζουμε ότι μπορεί να συνεχισθεί», υπογράμμισε.
Ο Μπλίνκεν επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και αργότερα να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.
Τι συνέβη στην Ιερουσαλήμ
Η επίθεση στην Ιερουσαλήμ το πρωί της Πέμπτης προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 16.
Οι δύο επιτιθέμενοι ήταν αδέλφια από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, γνωστά στις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας ως υποστηρικτές της Χαμάς, και είχαν εκτίσει και οι δύο ποινές φυλάκισης για «τρομοκρατική δραστηριότητα», σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.
Η Σιν Μπετ, η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας, αναγνώρισε τους επιτιθέμενους, οι οποίοι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν, ως τους Παλαιστίνιους αδελφούς Μουράτ Νέμερ, 38 ετών, και Ιμπραήμ, 30 ετών. Ο Μουράτ, σύμφωνα με το πρακτορείο, είχε περάσει δέκα χρόνια στη φυλακή, μεταξύ 2010 και 2020.
Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι οι δύο ένοπλοι ήταν μέλη της.
Ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «η επιχείρηση ήρθε ως φυσική απάντηση στα πρωτοφανή εγκλήματα που διέπραξε η κατοχή», επικαλούμενη τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα και τη μεταχείριση των Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.
Η ισραηλινή αστυνομία δημοσίευσε φωτογραφίες όπου φαίνονται σφαίρες και γεμιστήρες αυτόματων όπλων στο αυτοκίνητο των δραστών, κάτι που σύμφωνα με αναφορές υποδεικνύει σχέδιο για ευρύτερη επίθεση στην πόλη.
Με πληροφορίες από Reuters, AP, AFP