Μόνη της η Ρωσία στον ΟΑΣΕ

Οι ΥΠΕΞ του οργανισμού αποχώρησαν όταν ξεκίνησε να μιλάει ο Λαβρόφ – Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας έκρινε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές θα πρέπει να χαρακτηριστούν τρομοκράτες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Επιδεικτικά αποχώρησαν οι ομόλογοί του από την αίθουσα όπου πραγματοποιείτο η χθεσινή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, την ώρα που ξεκίνησε την ομιλία του ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ. Μιλώντας στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ, την οποία μποϊκοτάρισαν η Ουκρανία και αρκετοί από τους συμμάχους της, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι διεξάγει έναν «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας και είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει γίνει ένα «επιθετικό πολιτικό σχέδιο». Παράλληλα υποστήριξε ότι ο οργανισμός βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και η Δύση σκοτώνει τις πιθανότητες αναβίωσής του.

Μιλώντας μετά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, ο Δανός ομόλογός του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν απέρριψε τις δηλώσεις του, τις οποίες χαρακτήρισε «για να το θέσω ήπια, εξαιρετικά παραπλανητικές. (…) Δεν θα δεχθούμε τη ρωσική προσπάθεια να διαιρέσει την Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής. Οι πράξεις της παραβιάζουν τη διεθνή τάξη και οι απόπειρές της να επιρρίψει τις ευθύνες σε άλλους για τις επιλογές της είναι διαφανείς». Οταν παρατήρησε ότι στο μεταξύ ο Λαβρόφ είχε εγκαταλείψει την αίθουσα σχολίασε «αυτή είναι η διάθεσή του για διάλογο».

O Mιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, επέκρινε την παρουσία του Ρώσου ΥΠΕΞ στη σύνοδο του ΟΑΣΕ. «Η μοναδική ορθή στρατηγική απέναντι στη Ρωσία σήμερα είναι η απόλυτη πολιτική απομόνωση», είπε. Για να μεταβεί στα Σκόπια ο Λαβρόφ υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει μακρύτερη πτήση, επειδή η Βουλγαρία αποφάσισε να εμποδίσει το αεροσκάφος που τον μετέφερε να περάσει από τον εναέριο χώρο της. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την απόφαση της Σόφιας παράλογη και ηλίθια.

Στην ίδια τη Ρωσία, πάντως, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας έκρινε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές θα πρέπει χαρακτηριστούν τρομοκράτες, μια κίνηση η οποία, σύμφωνα με εκπροσώπους ομοφυλόφιλων και διεμφυλικών ατόμων, κινδυνεύει να οδηγήσει σε συλλήψεις και διώξεις.

Δημοσιογράφος του Reuters που βρισκόταν στο δικαστήριο άκουσε το Σώμα να ανακοινώνει ότι ενέκρινε αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης να αναγνωρίσει ως εξτρεμιστικό αυτό που χαρακτήρισε «διεθνές κοινωνικό κίνημα ΛΟΑΤΚΙ+» και να απαγορεύσει τις δραστηριότητές του. Αυτή η κίνηση εντάσσεται στην προσπάθεια να αυξηθούν στη Ρωσία οι περιορισμοί της έκφρασης του σεξουαλικού προσανατολισμού και της έμφυλης ταυτότητας, περιλαμβανομένων νόμων που απαγορεύουν την προώθηση «ανορθόδοξων» σεξουαλικών σχέσεων και νομικών ή ιατρικών αλλαγών φύλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT