Επίθεση Μασκ κατά εταιρειών

Επίθεση Μασκ κατά εταιρειών

Disney, Apple, IBM, Coca-Cola κ.ά. απέσυραν τις διαφημίσεις τους στο Τwitter/X ύστερα από αντισημιτικό μήνυμα που μοιράστηκε ο ιδιοκτήτης του

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Γεμάτο ύβρεις, προκλητικό μήνυμα απηύθυνε το αφεντικό της πλατφόρμας Twitter/X, Ελον Μασκ, στις εταιρείες που απέσυραν τις διαφημίσεις τους από την πλατφόρμα εξαιτίας της προώθησης αντισημιτικού tweet από τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο και λόγω της αύξησης της ρητορικής μίσους στο Μέσο. Σε συνέντευξή του την Τετάρτη σε δημοσιογράφο στη Νέα Υόρκη, ο Μασκ εμφανίζεται να λέει: «Μη διαφημίζεστε. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορεί να εκβιάσει με τη διαφήμιση, με τα χρήματα, τότε να πάει να…».

Των επιθετικών και υβριστικών δηλώσεων του Μασκ είχε προηγηθεί προσπάθεια του αμφιλεγόμενου επιχειρηματία να ζητήσει συγγνώμη για την προώθηση αντισημιτικού μηνύματος. Ο Μασκ είπε ότι αυτό ήταν μάλλον το χειρότερο μήνυμά του στην πλατφόρμα, μεταξύ πολλών «ανόητων» tweets, όπως αυτό του 2018, που του είχε κοστίσει πρόστιμο 40 εκατ. δολαρίων από την επιτροπή χρηματιστηρίου των ΗΠΑ.

Η σύντομη συγγνώμη του Μασκ έδωσε αμέσως τη θέση της σε εχθρικές και επιθετικές δηλώσεις. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Μασκ εκνευρίστηκε με όσους τον κατηγόρησαν για αντισημιτισμό, ενώ χρησιμοποίησε την ύβρι για τη γενετήσια πράξη πολλές φορές. Σε μία από αυτές, προσέθεσε το όνομα Μπομπ, αναφερόμενος στον επικεφαλής της Disney, Μπομπ Αϊγκερ, ο οποίος απέσυρε τις διαφημίσεις της εταιρείας του Ουόλτ Ντίσνεϊ από την πλατφόρμα Χ. Τις διαφημίσεις τους απέσυραν επίσης οι Apple, IBM και Coca-Cola, προκαλώντας διαφυγή εσόδων ύψους 75 εκατ. δολαρίων για το Χ.

Η φυγή διαφημίσεων άρχισε μετά τη δημοσίευση έρευνας της μη κερδοσκοπικής ιστοσελίδας Media Matters, που εμφάνιζε διαφημίσεις μεγάλων εταιρειών δίπλα σε φιλοναζιστικές δημοσιεύσεις στην πλατφόρμα Χ. Ο Μασκ έχει καταθέσει αγωγή κατά της ιστοσελίδας. Η διένεξη οξύνθηκε περαιτέρω όταν ο Μασκ αναπαρήγαγε tweet το οποίο κατηγορούσε τους Εβραίους για μίσος κατά των λευκών. Στον απόηχο του σάλου που προκλήθηκε, ο Μασκ ταξίδεψε στο Ισραήλ και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου.

«Το διαφημιστικό μποϊκοτάζ θα σκοτώσει την πλατφόρμα και όλος ο κόσμος θα γνωρίζει ότι αυτές οι εταιρείες σκότωσαν το Χ», είπε ο Μασκ στη συνέντευξή του. Λίγη ώρα αργότερα, η διευθύνουσα σύμβουλος του Χ, Λίντα Γιακαρίνο, περιέγραψε τη συνέντευξη του Μασκ ως «ευρείας θεματολογίας και ειλικρινή», προτού τείνει κλάδο ελαίας προς τους διαφημιζόμενους. «Το Χ στέκεται στο μοναδικό και συναρπαστικό σταυροδρόμι της ελεύθερης έκφρασης και του καφενείου. Η κοινότητα Χ είναι ισχυρή και βρίσκεται εδώ για να σας υποδεχθεί», σημείωσε η Γιακαρίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή