«Κόπηκε» στα τεστ χάπι αδυνατίσματος

«Κόπηκε» στα τεστ χάπι αδυνατίσματος

Λόγω υψηλών ποσοστών παρενεργειών, η Pfizer σταμάτησε την ανάπτυξη πειραματικού χαπιού για την απώλεια βάρους

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι σταματά την ανάπτυξη πειραματικού χαπιού για την απώλεια βάρους λόγω υψηλών ποσοστών παρενεργειών, που περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη ναυτία και τον εμετό. 

Μια έκδοση του φαρμάκου danuglipron χορηγούνταν δύο φορές τη μέρα μέσω στόματος. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους ασθενείς που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές αποφάσισαν να αποχωρήσουν λόγω των παρενεργειών. Αν και οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες στη μελέτη της Pfizer ήταν ήπιες, τα ποσοστά ήταν υψηλά. Ναυτία παρατηρήθηκε σε ποσοστό 73% των ασθενών, εμετός σε ποσοστό περίπου 47% και διάρροια σε ποσοστό έως και 25%.

Στις κλινικές δοκιμές μεσαίου σταδίου οι συμμετέχοντες ασθενείς έχασαν το 13% του σωματικού τους βάρους σε 32 εβδομάδες. Ωστόσο, οι ερευνητές ήθελαν ποσοστό τουλάχιστον 15%, ώστε να μπορεί το φάρμακο να ανταγωνιστεί το πειραματικό χάπι απώλειας βάρους της Lilly, το οποίο βοήθησε ασθενείς με διαβήτη και παχυσαρκία να χάσουν σχεδόν 15% βάρους σε 36 εβδομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Pfizer, μένει προς το παρόν έξω από την αγορά της «βιομηχανίας» του αδυνατίσματος. Σύμφωνα με αναλυτές, η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να φτάσει μέσα στα επόμενα επτά χρόνια έως και τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε τζίρο. 

Πάντως, η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα επικεντρωθεί τώρα σε μια τροποποιημένη έκδοση του danuglipron που χορηγείται μία φορά την ημέρα. Τα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτή η έκδοση αλληλεπιδρά με τον ανθρώπινο οργανισμό αναμένονται το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή