ΟΑΣΕ: Εκατέρωθεν «πυρά» στη σύνοδο για την ασφάλεια και την συνεργασία

ΟΑΣΕ: Εκατέρωθεν «πυρά» στη σύνοδο για την ασφάλεια και την συνεργασία

Εκρηκτικό κλίμα σε μία διάσκεψη με απουσίες, αποχωρήσεις και σκληρές εκφράσεις

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δειλούς» αποκάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Aντονι Μπλίνκεν, και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επειδή δεν παρέμειναν στα Σκόπια για να συμμετάσχουν στην υπουργική διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Συγκεκριμένα, οι Μπλίνκεν και Μπορέλ μετέβησαν στα Σκόπια την Τετάρτη το απόγευμα όπου παρέμειναν για μερικές ώρες και στη συνέχεια αναχώρησαν (ο πρώτος για το Ισραήλ, ο δεύτερος για τις Βρυξέλλες) λίγο προτού φθάσει στα Σκόπια ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ο συνάδελφός μου Μπλίνκεν απέφυγε τη διάσκεψη, αλλά εγώ είμαι εδώ. Ο Μπλίνκεν έφυγε, ο Μπορέλ έφυγε. Γιατί το έκαναν αυτό; Μάλλον, ήθελαν να τονίσουν την πρόθεσή τους να απομονώσουν τη Ρωσία, αλλά νομίζω ότι απλώς ενήργησαν δειλά. Φοβόντουσαν κάθε ειλικρινή συνομιλία που στηρίζεται σε επιχειρήματα», ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα στα Σκόπια.

ΗΠΑ: Η Ρωσία είναι απομονωμένη στον ΟΑΣΕ

Από την πλευρά του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΑΣΕ, Μάικλ Κάρπεντερ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ρωσία «παραμένει απομονωμένη στον ΟΑΣΕ και κανείς δεν υποστηρίζει τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία».

«Κανείς δεν θέλει να ακούσει τα ψέματα, την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ» πρόσθεσε ο Κάρπεντερ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ή εκπρόσωποι τους των 57 χωρών του ΟΑΣΕ που συμμετείχαν στη διάσκεψη αυτή αποφάσισαν ομόφωνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, να αναλάβει η Μάλτα την προεδρία του Οργανισμού για το 2024.

Αρχικά, μόνο η Εσθονία είχε θέσει υποψηφιότητα να αναλάβει την προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2024, όμως η Ρωσία έθεσε βέτο επειδή η βαλτική χώρα κατηγορεί τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τελικά, επελέγη η Μάλτα να αποτελέσει την προεδρεύουσα του Οργανισμού για το επόμενο έτος.

Στο «χείλος του γκρεμού» ο ΟΑΣΕ

Η διάσκεψη ξεκίνησε σχεδόν εξαρχής με ένταση. Ο ασκών την προεδρία του οργανισμού υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, ανοίγοντας τις εργασίες της ετήσιας Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ στα Σκόπια δήλωσε: «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποτελεί ύβριν προς τις αξίες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη». 

Ο πόλεμος αυτός «υπονομεύει την εμπιστοσύνη, τον διάλογο και την ικανότητά μας να ενεργήσουμε», είπε ενώπιον του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η παρουσία του οποίου ανάγκασε την Ουκρανία, την Πολωνία και την Ολλανδία να μποϊκοτάρουν τις εργασίες της Συνόδου.

Οταν ο Λαβρόφ πήρε τον λόγο κατηγόρησε τη Δύση ότι διεξάγει έναν «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας και είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει γίνει ένα «επιθετικό πολιτικό σχέδιο». Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο οργανισμός βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και η Δύση περιορίζει τις πιθανότητες αναβίωσής του. Νωρίτερα, ομόλογοι του Λαβρόφ είχαν αποχωρήσει επιδεικτικά από την αίθουσα την ώρα που ξεκινούσε την ομιλία του. 

Μιλώντας μετά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, ο Δανός ομόλογός του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν απέρριψε τις δηλώσεις του, τις οποίες χαρακτήρισε «για να το θέσω ήπια, εξαιρετικά παραπλανητικές. (…) Δεν θα δεχθούμε τη ρωσική προσπάθεια να διαιρέσει την Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής. Οι πράξεις της παραβιάζουν τη διεθνή τάξη και οι απόπειρές της να επιρρίψει τις ευθύνες σε άλλους για τις επιλογές της είναι διαφανείς». Οταν παρατήρησε ότι στο μεταξύ ο Λαβρόφ είχε εγκαταλείψει την αίθουσα σχολίασε «αυτή είναι η διάθεσή του για διάλογο».

O Mιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, επέκρινε την παρουσία του Ρώσου ΥΠΕΞ στη σύνοδο του ΟΑΣΕ. «Η μοναδική ορθή στρατηγική απέναντι στη Ρωσία σήμερα είναι η απόλυτη πολιτική απομόνωση», είπε. Για να μεταβεί στα Σκόπια ο Λαβρόφ υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει μακρύτερη πτήση, επειδή η Βουλγαρία αποφάσισε να εμποδίσει το αεροσκάφος που τον μετέφερε να περάσει από τον εναέριο χώρο της. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την απόφαση της Σόφιας παράλογη και ηλίθια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT