Ισραήλ – Γάζα: Νέες «καταιγίδες» μετά τη «νηνεμία» της εκεχειρίας

Ισραήλ – Γάζα: Νέες «καταιγίδες» μετά τη «νηνεμία» της εκεχειρίας

Ισραήλ, Χαμάς και Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν εκ νέου πυρά, με τους νεκρούς να αυξάνονται και τον πόλεμο να μπαίνει πια σε μια νέα φάση. Τι σχεδιάζουν οι Ισραηλινοί; Τι ζητάει η Χαμάς; Πώς βλέπουν το μέλλον της Γάζας οι ΗΠΑ;

5' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκεχειρία της 24ης Νοεμβρίου, που ξεκίνησε με την προοπτική να διαρκέσει τέσσερις ημέρες και τελικώς διήρκεσε επτά, έχοντας εν τω μεταξύ παραταθεί δις, γέννησε μεν προσδοκίες για μερική ή σταδιακή εκτόνωση της έντασης στη Γάζα, αλλά πλέον δίνει τη θέση της σε νέες αναζωπυρώσεις από τη Γάζα έως και τον Λίβανο.

Αρχής γενομένης από το πρωί της 1ης Δεκεμβρίου, τα πυρά (ξανα)πέφτουν «βροχή» στη Λωρίδα της Γάζας, με τους Ισραηλινούς, από τη μια πλευρά, να διαμηνύουν ότι εξαπέλυσαν περισσότερα από τα 400 πλήγματα κατά στόχων στον παράκτιο παλαιστινιακό θύλακα μέσα σε λιγότερες από 30 ώρες, και τους μαχητές της Χαμάς, από την άλλη, να υποστηρίζουν ότι χτύπησαν δυνάμεις των Ισραηλινών στα βορειοδυτικά της πόλης της Γάζας.  

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε με πυρά ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών που ήταν ανεπτυγμένη στα βορειοδυτικά της πόλης της Γάζας «με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είχε αναφέρει ότι υπάρχουν μαχητές της Χαμάς που συγκρούονται με τους Ισραηλινούς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για απώλειες Ισραηλινών στρατιωτών.

Παράλληλα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε ρουκέτες και κατά του Τελ Αβίβ.  

Διακόπηκαν οι συνομιλίες, εντείνονται οι βομβαρδισμοί

Εν τω μεταξύ, σήμερα, στο διπλωματικό μέτωπο κατέρρευσαν και οι συνομιλίες ΙσραήλΧαμάς που είχαν ξεκινήσει να διεξάγονται στο Κατάρ με τη συμμετοχή στελεχών της ισραηλινής Μοσάντ και με διαμεσολαβητή την Ντόχα.  

Το Ισραήλ ανακάλεσε την ομάδα των διαπραγματευτών που είχε στείλει στο Κατάρ (επρόκειτο για στελέχη της Μοσάντ), κάνοντας λόγο για «αδιέξοδες» συνομιλίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ λίγες ώρες αργότερα σήμερα ένας από τους επικεφαλής της Χαμάς θα έλεγε στο Al Jazeera ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν νέες ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους προτού τελειώσει αυτός ο πόλεμος.  

O Σαλέχ Αλ-Αρούρι, το νούμερο δύο στην ηγεσία της Χαμάς, δήλωσε σήμερα, μιλώντας στο δίκτυο Al Jazeera, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους. Συνεχίζοντας, ο Αλ-Αρούρι διευκρίνισε ότι, για να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες Ισραηλινοί όμηροι, θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει κατάπαυση του πυρός από την πλευρά του Ισραήλ και να απελευθερωθούν όλοι οι (σ.σ.: συνολικά χιλιάδες) Παλαιστίνιοι που κρατούνται σήμερα σε ισραηλινές φυλακές.

Το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι εναπομείναντες όμηροι είναι όλοι τους είτε Ισραηλινοί στρατιώτες είτε άνδρες οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δεν εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας που προέβλεπε την επιστροφή όλων των γυναικών και των παιδιών που κρατούνταν όμηροι», ανέφερε νωρίτερα σήμερα σε δική της ανακοίνωση η πλευρά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Τα σχέδια του Ισραήλ 

Στο στρατιωτικό μέτωπο, πάντως, το Ισραήλ παρουσιάζεται πια να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του, οι οποίες ήταν μέχρι πρότινος επικεντρωμένες στη βόρεια Γάζα, και προς το νότιο κομμάτι του παράκτιου παλαιστινιακού θύλακα.

Σύμφωνα με όσα ανάφερε σήμερα εις εκ των κορυφαίων συμβούλων του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρέγκεβ, το Ισραήλ θέλει, μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα, να έχουν διαμορφωθεί εντός των συνόρων του παράκτιου παλαιστινιακού θύλακα ειδικές νεκρές/ουδέτερες ζώνες (buffer zones) που θα κρατούν τη Χαμάς και τους μαχητές της μακριά από τα σύνορα με το Ισραήλ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ θα πάρει εδάφη από τη Γάζα», διευκρίνισε ο Ρέγκεβ, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ θα δημιουργήσει «ζώνες ασφαλείας» (security zones) με στόχο να κρατήσει μακριά από τα ισραηλινά σύνορα τους τρομοκράτες της Χαμάς και να αποτρέψει έτσι μια νέα 7η Οκτωβρίου.

Επικαλούμενο πηγές, το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει ότι το Ισραήλ έχει δώσει πληροφορίες για αυτά τα μεταπολεμικά σχέδιά του περί ουδέτερων ζωνών εντός της Γάζας, στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ σχετικές πληροφορίες λέγεται πως έχει λάβει και η Σαουδική Αραβία που επισήμως δεν έχει ακόμη αποκαταστήσει τους δεσμούς της με το Ισραήλ.

Πώς βλέπουν το μέλλον της Γάζας οι Αμερικανοί

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις κάλεσε πάντως από την πλευρά της το Ισραήλ να κάνει περισσότερα και να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα. «Το Ισραήλ αμύνεται, πλην όμως έχει σημασία και το πώς αμύνεται. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό. Πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί […] Το Ισραήλ επιδιώκει να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους στη Γάζα αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αθώους πολίτες», δήλωσε σήμερα η Χάρις κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι.

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος τοποθετήθηκε ωστόσο και αναφορικά με το πώς βλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το μέλλον της Γάζας μεταπολεμικά. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να επιτρέψει τον υποχρεωτικό εκτοπισμό και τη μετεγκατάσταση σε άλλες περιοχές των Παλαιστινίων που ζουν σήμερα στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. Επανέλαβε, επίσης, κάτι που έχει πει και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τελευταία: ότι στο μέλλον θα πρέπει να προωθηθεί η λύση των δύο κρατών με την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλαμβάνει τη διοίκηση όχι μόνο της Δυτικής Όχθης την οποία ασκεί σήμερα αλλά και της Γάζας, στη θέση της Χαμάς.

Για να γίνουν βέβαια όλα αυτά, θα πρέπει πρώτα να τελειώσει αυτός ο πόλεμος που είναι τώρα σε εξέλιξη και αναφορικά με αυτήν την προοπτική οι εκτιμήσεις δεν αφήνουν προς το παρόν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Η πολεμική ένταση έχει άλλωστε πια ανέβει όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στα σύνορα του Ισραήλ με τον νότιο Λίβανο, όπου ισραηλινές δυνάμεις και μαχητές της Χεζμπολάχ βρέθηκαν να ανταλλάσσουν πυρά χθες και σήμερα.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων επανέλαβε σήμερα ότι αυτός ο πόλεμος, που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, θα έχει μακρά διάρκεια.

«Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους εάν δεν συνεχίσουμε τις χερσαίες επιχειρήσεις», διακήρυξε από την πλευρά του σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.  

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ωστόσο, εκείνο δηλαδή της διάρκειας του πολέμου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε, από το Ντουμπάι όπου βρέθηκε για να πάρει μέρος στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28), ότι για να καταστραφεί πλήρως η Χαμάς θα χρειάζονταν τουλάχιστον δέκα χρόνια πολέμου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή