Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, «επαινεί» τη Μάργκαρετ Θάτσερ

Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, «επαινεί» τη Μάργκαρετ Θάτσερ

Το μήνυμά του Στάρμερ αξιολογείται και ως ακόμη μια προσπάθεια αποστασιοποίησης από την πολιτική του πρώην ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Οι αντιδράσεις από το κυβερνητικό «στρατόπεδο».

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικό κάλεσμα στους ψηφοφόρους των Συντηρητικών απηύθυνε ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, επαινώντας τη Μάργκαρετ Θάτσερ για την πραγματοποίηση «ουσιαστικών αλλαγών» στη Βρετανία.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Sunday Telegraph, ο Στάρμερ έγραψε πως «η Μάργκαρετ Θάτσερ, κατά τη διάρκεια της θητείας της, προσπάθησε να βγάλει τη Βρετανία από τον λήθαργο απελευθερώνοντας τις επιχειρηματικές δυνατότητες της χώρας».

«Κάθε στιγμή ουσιαστικής αλλαγής αρχίζει με τη συνειδητοποίηση ότι η πολιτική πρέπει να ενεργεί στην υπηρεσία του βρετανικού λαού, αντί να του υπαγορεύει», αναφέρει.

Επίσης, ο ηγέτης των Εργατικών απέτισε φόρο τιμής και στους πρώην πρωθυπουργούς του κόμματος, Τόνι Μπλερ και Κλέμεντ Ατλι, τονίζοντας ότι αποτελούν παραδείγματα για το πώς οι πολιτικοί μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές.

Ο έπαινος του Στάρμερ για τη Θάτσερ, η οποία παραμένει μια διχαστική φιγούρα της βρετανικής πολιτικής, είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις στα αριστερά του Εργατικού Κόμματος, ενώ μοιάζει με μια κίνηση που εντάσσεται στην προσπάθεια διεύρυνσης της απήχησης των Εργατικών, ενόψει των εκλογών το 2024.

«Σε ολόκληρη τη Βρετανία, υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται απογοητευμένοι, θυμωμένοι, ανήσυχοι. Πολλοί από αυτούς ψήφιζαν πάντα τους Συντηρητικούς, αλλά αισθάνονται ότι το κόμμα αυτό τους εγκατέλειψε», σημείωσε. «Καταλαβαίνω ότι πολλοί θα εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες για τους Εργατικούς. Τους καλώ εκ νέου να στρέψουν το βλέμμα τους προς εμάς», πρόσθεσε.

Το μήνυμά του Στάρμερ αξιολογείται και ως ακόμη μια προσπάθεια αποστασιοποίησης από την πολιτική του πρώην ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος το 2019 οδήγησε το κόμμα στη χειρότερη ήττα του από τη δεκαετία του 1930.

Αναφερόμενος στη διαγραφή του Κόρμπιν από το κόμμα, ο Στάρμερ ανέφερε: «Η θεραπεία σοκ που κάναμε στο κόμμα μας είχε έναν σκοπό: να διασφαλίσουμε ότι είμαστε και πάλι ριζωμένοι στις προτεραιότητες, τις ανησυχίες και τα όνειρα των απλών Βρετανών. Να βάλουμε τη χώρα πάνω από το κόμμα».

Σχολιάζοντας επικριτικά το άρθρο του Στάρμερ, η υπουργός Υγείας, Βικτόρια Ατκινς, είπε στο Sky News πως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης «δεν απευθυνόταν στο επιχειρηματικό πνεύμα της Μάργκαρετ Θάτσερ όταν φλέρταρε με αριστερούς ψηφοφόρους».

Κριτική για το Brexit

Σε άλλο σημείο του άρθρου, ο Στάρμερ επέκρινε τον χειρισμό του Brexit από την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι σπατάλησε οικονομικές ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν μετά το «διαζύγιο» από την Ε.Ε.

«Απέτυχαν να αντιληφθούν τις πιθανές δυνατότητες που έδινε Brexit. Θα κληροδοτήσουν δημόσια οικονομικά που μοιάζουν περισσότερο με ναρκοπέδιο παρά με στέρεα θεμέλια», έγραψε.

Διαφήμισε δε τους «σιδηρούς δημοσιονομικούς κανόνες» του κόμματος σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τους Εργατικούς ως αξιόπιστους στον τομέα της οικονομίας.

«Θα υπάρξουν πολλοί που θα αισθανθούν απογοητευμένοι από τις δύσκολες επιλογές που θα πρέπει να κάνουμε», πρόσθεσε.

Τέλος, σχετικά με το μεταναστευτικό, δήλωσε πως η κυβέρνηση εξελέγη με την υπόσχεση ότι η μετανάστευση «θα μειωθεί», χαρακτηρίζοντας τον τριπλασιαμό των αριθμών των αφίξεων ως «κάτι περισσότερο από ακόμη μια αποτυχία». «Πρόκειται για προδοσία των υποσχέσεών τους», είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Reuters, The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT