Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξης των 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί στην Τουρκία

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε επίκεντρο 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Προύσας, όπου και έγινε ιδιαίτερα αισθητός. 

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός και στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, καθώς και σε πολλές περιοχές της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δήλωσε: «Μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στα ανοιχτά του Γκεμλίκ στη Θάλασσα του Μαρμαρά και έγινε αισθητός στις γύρω επαρχίες, όλες οι ομάδες των αρμόδιων οργανισμών στάλθηκαν στην περιοχή. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις». 

Σημειώνεται ότι από το 1999 οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι η Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει από έναν ισχυρό σεισμό λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά στη δυτική πλευρά του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

Οπως αναφέρει το NTV Haber, η περιοχή της Κίου (Γκρεμλίκ) στην Προύσα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές εδώ και χρόνια από σεισμικές δονήσεις εξαιτίας της παρουσίας οικισμών στη γραμμή του ρήγματος.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, μετά τη μεγάλη δόνηση των 5,1 Ρίχτερ, έχουν ακολουθήσει τουλάχιστον τρεις μετασεισμοί στην περιοχή μεγέθους από 2,8 έως και 3,6 Ρίχτερ. 

Τα τουρκικά τηλεοπτικά παρουσιάζουν εικόνες στις οποίες κάτοικοι έχουν βγει αναστατωμένοι στους δρόμους.

«Ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολη,ς όχι για την Ελλάδα», είπε από την πλευρά του ο κ. Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Οταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, τότε θα δούμε τα χαρακτηριστικά για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο ή όχι», ανέφερε.

«Το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα ενεργοποιηθεί σίγουρα, αλλά δεν ξέρουμε πότε», εξήγησε στη συνέχεια. «Οσο αργεί όμως, ο σεισμός θα είναι μεγαλύτερος».

«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή