Πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ συνελήφθη με την κατηγορία ότι ήταν μυστικός πράκτορας της Κούβας

Πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ συνελήφθη με την κατηγορία ότι ήταν μυστικός πράκτορας της Κούβας

Δικαστικό έγγραφο εντοπίζει τη σχέση του Μανουέλ Ρότσα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Κούβας από το 1981

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνας πρώην διπλωμάτης που διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στη Βολιβία συνελήφθη με την κατηγορία ότι υπηρέτησε ως πράκτορας για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Κούβας εδώ και δεκαετίες.

Τα δικαστικά έγγραφα που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα φέρουν τον Μανουέλ Ρότσα να συμμετείχε σε «δραστηριότητα» για λογαριασμό της Κούβας τουλάχιστον από το 1981. Ο κατηγορούμενος φέρεται να συναντούσε πράκτορες των κουβανικών μυστικών υπηρεσιών και να παρείχε ψευδείς πληροφορίες σε αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τα ταξίδια και τις επαφές του.

Η αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι, κατηγορεί τον Ρότσα για εγκλήματα που περιλαμβάνουν δράση ως πράκτορα κυβέρνησης και έρχεται εν μέσω ερευνών του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δραστηριότητα ξένων λόμπι στο αμερικανικό έδαφος. 

Ο Βίκτορ Μανουέλ Ρότσα, 73 ετών, ήταν πρεσβευτής στη Βολιβία από το 2000 έως το 2002 και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου από το 1994 έως το 1995.

Δικαστικό έγγραφο εντοπίζει τη σχέση του Μανουέλ Ρότσα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Κούβας από το 1981, όταν εντάχθηκε για πρώτη φορά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέχρι και μετά την αποχώρησή του, δύο δεκαετίες αργότερα.

Μετά τη συνταξιοδότησή του, ξεκίνησε μια δεύτερη καριέρα στις επιχειρήσεις, υπηρετώντας ως πρόεδρος ενός ορυχείου χρυσού στη Δομινικανή Δημοκρατία που ανήκε εν μέρει στην καναδική Barrick Gold.

Ο Ρότσα παραδέχτηκε την επί δεκαετίες προσφορά του στην Κούβα σε μια σειρά από συναντήσεις το 2022 και το 2023 με μυστικό πράκτορα της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI), ο οποίος υποδύθηκε εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Κούβας, σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο.

Με πληροφορίες από Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή