Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι «δεν έχει άλλο χώρο για πρόσφυγες»

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι «δεν έχει άλλο χώρο για πρόσφυγες»

Η Ιρλανδία φιλοξενεί 100.000 ανθρώπους, τα τρία τέταρτα των οποίων είναι πρόσφυγες από την Ουκρανία και οι υπόλοιποι αιτούντες άσυλο από άλλα μέρη του κόσμου

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αιτούντες άσυλο στην Ιρλανδία βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν άστεγοι, αφού η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν διαθέτει επαρκή καταλύματα, μια κατάσταση που σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις επιδεινώνει τον κίνδυνο αντιμεταναστευτικής βίας.

«Παρά τις εντατικές προσπάθειες για την εξεύρεση καταλυμάτων έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να παράσχει στέγαση σε όλους τους αιτούντες άσυλο λόγω της σοβαρής έλλειψης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αρμόδια υπηρεσία. 

Ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ είχε προηγουμένως δηλώσει ότι «υπάρχει όριο στις δυνατότητες για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε το σημερινό γενναιόδωρο επίπεδο στήριξης».

Η Ιρλανδία φιλοξενεί 100.000 ανθρώπους, τα τρία τέταρτα των οποίων είναι πρόσφυγες από την Ουκρανία και οι υπόλοιποι αιτούντες άσυλο από άλλα μέρη του κόσμου. Από τον Αύγουστο, το σμαραγδένιο νησί κατέγραψε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό των αφίξεων Ουκρανών προσφύγων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. 

Το Δουβλίνο έγινε «θέατρο» βίας και συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών και της αστυνομίας τον περασμένο μήνα, όταν ακροδεξιοί προκάλεσαν επεισόδια, αφού ένας αλλοδαπός άνδρας μαχαίρωσε τρία παιδιά και έναν εργαζόμενο σε βρεφονηπιακό σταθμό έξω από ένα σχολείο.

Η Ιρλανδία δεν έχει κανένα ακροδεξιό πολιτικό κόμμα, αλλά το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα έχει ενταθεί, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στέγασης και υποδομών, σχολιάζουν οι Financial Times.

Μια δημοσκόπηση της Ireland Thinks την Κυριακή ανέδειξε το μεταναστευτικό ως την τρίτη υψηλότερη προτεραιότητα των ψηφοφόρων, πίσω από την κρίση στέγασης και την κρίση του κόστους ζωής.

Με πληροφορίες από Financial Times

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή