Iσπανία: Η ένωση εφημερίδων καταθέτει αγωγή κατά της Meta για διαφημιστικές πρακτικές

Iσπανία: Η ένωση εφημερίδων καταθέτει αγωγή κατά της Meta για διαφημιστικές πρακτικές

Η ένωση εκπροσωπεί μεταξύ άλλων της El País, El Mundo, ABC και La Vanguardia

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική ένωση που εκπροσωπεί περισσότερες από 80 εφημερίδες κατέθεσε μήνυση κατά της Meta, κατηγορώντας την για αθέμιτο ανταγωνισμό στη διαδικτυακή διαφήμιση, καθώς φέρεται να παραβλέπει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των δεδομένων.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Μέσων Ενημέρωσης ανέφερε ότι απαιτεί 550 εκατομμύρια ευρώ (600 εκατομμύρια δολάρια) από τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η ένωση εκπροσωπεί δεκάδες εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των κυριότερων ισπανικών εφημερίδων El País, El Mundo, ABC και La Vanguardia.

Η ένωση κατηγορεί τη Meta για «συστηματική μη συμμόρφωση» με τους κανονισμούς της Ε.Ε. για την προστασία των δεδομένων από τον Μάιο του 2018, όταν τέθηκαν σε ισχύ, έως τον Ιούλιο του 2023. Πρόσθεσε δε, ότι η χρήση των προσωπικών δεδομένων επέτρεψε στην αμερικανική εταιρεία να προσφέρει διαφημιστικό χώρο με βάση ένα «παράνομα αποκτηθέν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», απειλώντας έμμεσα την βιωσιμότητα των ισπανικών μέσων ενημέρωσης.

Στις αρχές του έτους, η αρμόδια ιρλανδική Αρχή επέβαλε πρόστιμο ύψους 390 εκατομμυρίων ευρώ στη Meta, τη μητρική των Facebook και Instagram, κρίνοντας ότι η εταιρεία έχει αναγκάσει τους χρήστες της να συμφωνήσουν σε εξατομικευμένες διαφημίσεις, παραβιάζοντας όμως έτσι τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την προστασία δεδομένων.

Oι ρυθμιστικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκριναν ότι η Meta παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία αναγκάζοντας τους χρήστες της να αποδέχονται εξατομικευμένες διαφημίσεις.

Με πληροφορίες από Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή