Χάος στο Μόναχο λόγω της κακοκαιρίας

Χάος στο Μόναχο λόγω της κακοκαιρίας

Σφοδρή χιονόπτωση στη Βαυαρία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ έκλεισε και το αεροδρόμιο του Μονάχου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάος προκάλεσε η ισχυρή χιονόπτωση που έντυσε το Σαββατοκύριακο το Μόναχο και άλλες πόλεις της Βαυαρίας στα λευκά. Yστερα από τις πρώτες απροειδοποίητες καθυστερήσεις στις διεθνείς και τις εγχώριες πτήσεις του Σαββάτου, το αεροδρόμιο της βαυαρικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε πως θα παραμείνει κλειστό έως τις έξι το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, από τις έκτακτες τροποποιήσεις επηρεάστηκαν συνολικά 760 πτήσεις. Χθες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι το αεροδρόμιο θα ξανακλείσει για κάποιες ώρες σήμερα το πρωί έως τις 12 μ.μ. λόγω της πρόβλεψης για βροχή με παγετό. Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παραπονέθηκαν για την ταλαιπωρία, αναγκάζοντας τη διεύθυνση του αεροδρομίου και τη Lufthansa να ζητήσουν από τους επιβάτες να παραμείνουν στα σπίτια τους σε περίπτωση που δεν είναι βέβαιοι ότι η πτήση τους θα εκτελεστεί κανονικά, ενώ πολλοί κατήγγειλαν πως μέχρι και χθες βρίσκονταν «εγκλωβισμένοι» στον αερολιμένα χωρίς πληροφορίες για την πορεία των ταξιδιών τους.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες υπολογίζουν πως το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο έπεσαν στην ευρύτερη περιοχή της Βαυαρίας περισσότερα από 40 εκατοστά χιονιού, «αριθμός ρεκόρ από το 1933 για τον μήνα Δεκέμβριο», ενώ αναβλήθηκε και ο ποδοσφαιρικός αγώνας της περυσινής πρωταθλήτριας Μπάγερν Μονάχου με την Ουνιόν Βερολίνου. Η κακοκαιρία επηρέασε επιπλέον και τους σιδηροδρόμους, με τη διαχειρίστρια εταιρεία Deutsche Bahn να ανακοινώνει πως «ο κεντρικός σταθμός του Μονάχου δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί», ενώ επίσης ακινητοποιήθηκαν λεωφορεία και τραμ.

Χάος στο Μόναχο λόγω της κακοκαιρίας-1
Προβλήματα είχαν τα τρένα, πυροδοτώντας κόντρα για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Το σλόγκαν των γερμανικών σιδηροδρόμων «ταξιδεύουμε με κάθε καιρό» έχει χάσει την αξιοπιστία του. [A.P. Photo / Matthias Schrader]

To επιβατικό και το φίλαθλο κοινό αντέδρασαν έντονα για τις παραπάνω ματαιώσεις, όμως η περίπτωση των σιδηροδρόμων αποτέλεσε την αφορμή για να έρθει ξανά στην επιφάνεια μια ακανθώδης συζήτηση πολλών χρόνων. Ο επικεφαλής του Συνδικάτου Σιδηροδρόμων και Μεταφορών, Μάρτιν Μπούρκερτ, δήλωσε πως η DB ήταν ανέτοιμη να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που έθεσε η κακοκαιρία εξαιτίας της χρόνιας υποεπένδυσης στους γερμανικούς σιδηροδρόμους. «Το σλόγκαν της εταιρείας “ταξιδεύουμε με κάθε καιρό” έχει χάσει την αξιοπιστία του», είπε, αποκαλώντας μεγάλο μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας «παρατημένο και σκουριασμένο».

Η εταιρεία, που ανήκει εξ ολοκλήρου στο γερμανικό κράτος, βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση, με το χρέος της να ξεπερνάει τα 32 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στην εφημερίδα Bild, σχεδόν τα μισά γρήγορα τρένα κατηγορίας IC και ICE που ανήκουν στην εταιρεία είχαν καθυστερήσεις τον περασμένο μήνα. Ευθύνη για τις περισσότερες από αυτές έχουν τα εκτεταμένα έργα συντήρησης σε γέφυρες, δρόμους και άλλες υποδομές της χώρας που έχουν παραμεληθεί εδώ και χρόνια.

Συναγερμός στη Βρετανία

Συναγερμό σήμανε και η βρετανική κρατική μετεωρολογική υπηρεσία. Το Met Office εξέδωσε «κίτρινη προειδοποίηση» για ισχυρές καταιγίδες και πάγο στους δρόμους, που θα καταστήσουν τις μετακινήσεις στα νότια της χώρας εξαιρετικά επικίνδυνες έως και σήμερα το απόγευμα.

Το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία άγγιξε μέχρι και τους -12 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Υπολογίζεται ότι την Κυριακή περισσότερα από 1.500 νοικοκυριά βρέθηκαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή