Η φιλοπαλαιστινιακή κληρονομιά του Μαντέλα και μία ευκαιρία που χάθηκε στη Μέση Ανατολή

Η φιλοπαλαιστινιακή κληρονομιά του Μαντέλα και μία ευκαιρία που χάθηκε στη Μέση Ανατολή

Ο εναγκαλισμός του με τον τότε Παλαιστίνιο ηγέτη και τον αγώνα του αποτελεί πολιτική κληρονομιά για το κυβερνών κόμμα της Νοτίου Αφρικής (ANC) μέχρι σήμερα, δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκισή του έπειτα από 27 χρόνια εγκλεισμού, τον Φεβρουάριο του 1990, ο Νέλσον Μαντέλα αγκάλιασε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Η χειρονομία του Μαντέλα, εμβληματικής μορφής του αγώνα κατά του απαρτχάιντ και των φυλετικών διακρίσεων, ο οποίος υπήρξε επίσης ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, ήταν ενδεικτική της στάσης του για το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Ο εναγκαλισμός του με τον τότε Παλαιστίνιο ηγέτη και τον αγώνα του αποτελεί πολιτική κληρονομιά για το κυβερνών κόμμα της Νοτίου Αφρικής (ANC) μέχρι σήμερα, δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Μαντέλα.

Η αγκαλιά των δύο ηγετών προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια τότε. Αντίστοιχες είναι οι αντιδράσεις για την υποστήριξη της Νοτίου Αφρικής στον παλαιστινιακό αγώνα σήμερα. Ωστόσο, ο Μαντέλα είχε απορρίψει όλες τις επικρίσεις.

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης του Αραφάτ υπήρξε σταθερός υποστηρικτής του αγώνα κατά της κυριαρχίας της λευκής μειονότητας στη Νότιο Αφρική. Πολλοί Νοτιοαφρικανοί έβλεπαν αντιστοιχίες και συνέδεσαν τον αγώνα τους κατά του απαρτχάιντ με την παλαιστινιακή αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή.

Διάσκεψη αλληλεγγύης

«Ημαστε τυχεροί που με την υποστήριξή τους καταφέραμε να πετύχουμε την ελευθερία μας … Ο παππούς μου … έλεγε ότι η ελευθερία μας θα ήταν ελλιπής χωρίς τη σύνδεση με τον αγώνα των Παλαιστινίων», θυμήθηκε ο εγγονός του, Μάντλα Μαντέλα, σε συνέντευξή του ενόψει της 10ης επετείου από τον θάνατό του.

Από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου ο Μάντλα Μαντέλα, ο οποίος είναι επίσης βουλευτής του ANC, φιλοξένησε στο Γιοχάνεσμπουργκ διάσκεψη αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους.

Σε αυτή συμμετείχαν μέλη της Χαμάς, την οποία το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξοντώσει σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και περίπου 240 κρατήθηκαν όμηροι, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Εκτοτε, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 15.500 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, και έχουν εκτοπίσει περισσότερα από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Λωρίδας των 2,4 εκατομμυρίων.

Τον περασμένο μήνα, το ANC υποστήριξε πρόταση στο Κοινοβούλιο της Νοτίου Αφρικής για την αναστολή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ μέχρις ότου συμφωνήσει να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Γέφυρες με το Ισραήλ

«Οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να μην απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία στη γη τους. Αντίθετα, η γη τους προσαρτάται ολοένα περισσότερο, κάτι που αντιμετωπίσαμε και εμείς στη ΝότιοΑφρική», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ANC για τις διεθνείς σχέσεις, Ομπεντ Μπαπέλα.

Το Ισραήλ αμφισβητεί κάθε σύγκριση με το απαρτχάιντ, κάνοντας λόγο για ψέμα που υποκινείται από αντισημιτισμό. Ωστόσο, πολλοί Νοτιοαφρικανοί εξακολουθούν να ενστερνίζονται τις φιλοπαλαιστινιακές απόψεις που είχε υιοθετήσει ο Μαντέλα για το ζήτημα.

«Είναι κάτι στο οποίο δεν συμβιβάστηκε ποτέ και στο οποίο ούτε εμείς πρέπει να συμβιβαστούμε», δήλωσε στο Reuters ο ποιητής και συγγραφέας Λέμπογκανγκ Μάσιλ.

Μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Νοτίου Αφρικής επικρίνουν τη στάση του ANC, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ο Μαντέλα είχε προσπαθήσει να χτίσει γέφυρες με το Ισραήλ.

Ο ιστορικός και συγγραφέας Ντέιβιντ Σακς υπογραμμίζει ότι ο Μαντέλα υπήρξε ο μοναδικός Νοτιοαφρικανός πρόεδρος που έχει ποτέ επισκεφθεί το Ισραήλ από το 1994, αν και το έκανε αφότου είχε εγκαταλείψει το αξίωμά του.

«Ετυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους Ισραηλινούς», ενώ είχε αποκαλέσει «φίλους» τον τότε πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και τον τότε πρόεδρο Εζερ Βάισμαν.

«Εδειξε τον δρόμο που θα έπρεπε να είχαν πάρει τα πράγματα (διπλωματικά με το Ισραήλ), αλλά (δεν) πήγαν έτσι», δήλωσε ο Σακς.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή