Νιγηρία: Ογδόντα πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά αεροσκάφους του στρατού

Νιγηρία: Ογδόντα πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά αεροσκάφους του στρατού

Ο πρόεδρος Μπόλα Αχμεντ Τινούμπου διέταξε σήμερα να πραγματοποιηθεί έρευνα, αφού ο στρατός παραδέχθηκε πως «ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του έπληξε κατά λάθος» το χωριό Τούντουν Μπίρι, την ώρα που οι κάτοικοι συμμετείχαν σε μουσουλμανική γιορτή

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του στρατού της Νιγηρίας σκότωσε τουλάχιστον 85 αμάχους προχθές, Κυριακή, σε χωριό της πολιτείας Καντούνα (βορειοδυτική Νιγηρία), ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Ο πρόεδρος Μπόλα Αχμεντ Τινούμπου διέταξε σήμερα να πραγματοποιηθεί έρευνα, αφού ο στρατός παραδέχθηκε πως «ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του έπληξε κατά λάθος» το χωριό Τούντουν Μπίρι, την ώρα που οι κάτοικοι συμμετείχαν σε μουσουλμανική γιορτή.

Ο στρατός δεν ανακοίνωσε αριθμό για τα θύματα, όμως κάτοικοι δήλωσαν πως σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους πολλές γυναίκες και παιδιά.

«Το γραφείο της βορειοδυτικής ζώνης έλαβε πληροφορίες από τις τοπικές Αρχές, σύμφωνα με τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν ενταφιασθεί 85 σοροί, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης (Nema).

Η Nema διευκρίνισε πως άλλοι 66 άνθρωποι νοσηλεύονται, όμως οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με τους παραδοσιακούς τοπικούς αρχηγούς για να κατευνάσουν τα πνεύματα και να μπορέσουν να μεταβούν στο χωριό.

«Ο πρόεδρος Τινούμπου χαρακτηρίζει το επεισόδιο πολύ ατυχές, συγκλονιστικό και οδυνηρό και εκφράζει την αγανάκτησή του και τον πόνο του για την τραγική απώλεια ζωών Νιγηριανών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η προεδρία.

Οι νιγηριανές ένοπλες δυνάμεις καταφεύγουν συχνά σε αεροπορικά πλήγματα στη μάχη τους εναντίον ενόπλων, τους οποίους αποκαλούν «συμμορίτες», στις βορειοδυτικές και τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, όπου οι τζιχαντιστές διεξάγουν μια σύγκρουση που διαρκεί εδώ και 14 χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή