ΗΠΑ: O Ζελένσκι θα απευθύνει έκκληση στη Γερουσία για πακέτο βοήθειας

ΗΠΑ: O Ζελένσκι θα απευθύνει έκκληση στη Γερουσία για πακέτο βοήθειας

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει από το Κογκρέσο σχεδόν 106 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν την έγκριση του πακέτου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κορυφαίοι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα υποστηρίξουν σήμερα ενώπιον των Αμερικανών γερουσιαστών πως η Ουκρανία χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας να αντιμετωπίσει τους Ρώσους εισβολείς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξοδέψουν «όλα όσα έχουν στη διάθεσή τους για την Ουκρανία» έως το τέλος του έτους, μια δυσοίωνη πρόβλεψη που γίνεται καθώς το Κίεβο δυσκολεύεται να κάνει σημαντικές προόδους στην αντεπίθεση το 2023 κατά της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει από το Κογκρέσο τον Οκτώβριο σχεδόν 106 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει τα φιλόδοξα σχέδια για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ισχνή πλειοψηφία, απέρριψαν την έγκριση του πακέτου.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ , στενός σύμμαχος του Μπάιντεν, ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι η κυβέρνηση προσκάλεσε τον Ζελένσκι να μιλήσει ενώπιον των γερουσιαστών μέσω ασφαλούς βιντεοσύνδεσης, στο πλαίσιο μιας απόρρητης ενημέρωσης σήμερα «ώστε να ακούσουμε απευθείας από τον ίδιο τι ακριβώς διακυβεύεται σε αυτήν την ψηφοφορία».

Επιπλέον, μια σειρά από κορυφαία στελέχη του Μπάιντεν, όπως ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν και ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να ενημερώσουν σήμερα τους γερουσιαστές.

Ο Σούμερ ξεκίνησε επίσης τη διαδικασία προώθησης ενός νομοσχεδίου έκτακτης βοήθειας Ουκρανίας-Ισραήλ στη Γερουσία.

«Η εθνική ασφάλεια της Αμερικής διακυβεύεται σε όλο τον κόσμο» με την τύχη της βοήθειας προς την Ουκρανία να κρέμεται από μια κλωστή», είπε ο Σούμερ στην ομιλία του στη Γερουσία. «Αυταρχικοί ηγέτες, δικτάτορες διεξάγουν πόλεμο ενάντια στη δημοκρατία, εναντία στις αξίες μας, ενάντια στον δικό μας τρόπο ζωής. Αυτός είναι ο λόγος που η έγκριση μιας επιπρόσθετης χρηματοδότησης είναι τόσο σημαντική. Θα καθορίσει την τροχιά της δημοκρατίας για τα επόμενα χρόνια».

Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει τον Νοέμβριο στο πρακτορείο Reuters ότι παρά την αργοπορία, η Ουκρανία θα προσπαθήσει να έχει αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης έως το τέλος του έτους και ότι παραμένει σίγουρος ότι το Κίεβο θα έχει επιτυχίες στον πόλεμο παρά τις δυσκολίες στο μέτωπο.

Η αδιέξοδη, όμως, προσπάθεια για την παροχή αμερικανικής βοήθειας έχει θορυβήσει τον Λευκό Οίκο του Μπάιντεν, ο οποίος φοβάται ότι μια αποτυχία να βοηθήσει περαιτέρω την Ουκρανία θα αυξήσει την πιθανότητα να σημειώσουν νίκες οι Ρώσοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή