Η γηραιότερη χελώνα του κόσμου έγινε 191 ετών

Η γηραιότερη χελώνα του κόσμου έγινε 191 ετών

Ο κτηνίατρος της Αγίας Ελένης, Τζο Χόλινς, δήλωσε ότι η γιγαντιαία χελώνα παραμένει υγιής και μάλιστα με έντονη λίμπιντο και όρεξη

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γηραιότερη χελώνα του κόσμου, ο Τζόναθαν, είχε πριν μερικές ημέρες γενέθλια, φτάνοντας αισίως την ηλικία των 191 ετών. 

Ο Τζόναθαν είναι μια γιγαντιαία χελώνα των Σεϋχελλών που κατοικεί στο νησί της Αγίας Ελένης στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Σύμφωνα με τις συντηρητικές εκτιμήσεις, η χελώνα γεννήθηκε το 1832.

Το 1882, σε ηλικία περίπου 50 ετών, μεταφέρθηκε στην Αγία Ελένη από τις Σεϋχέλλες στον Ινδικό Ωκεανό όπου βρισκόταν, μαζί με ακόμα τρεις χελώνες. Η ηλικία του βασίστηκε σε μια παλιά φωτογραφία που τραβήχτηκε μεταξύ 1882 και 1886 και δείχνει τον Τζόναθαν να βόσκει στους κήπους της κατοικίας του Γουίλιαμ Γκρέι-Γουίλσον, του υπερπόντιου κυβερνήτη της βρετανικής αποικίας της Αγίας Ελένης.

Σήμερα, ο Τζόναθαν είναι κάτοχος δύο ρεκόρ Γκίνες, του γηραιότερου γνωστού ζώου στη στεριά και του γηραιότερου χελωνοειδούς. 

Η γιγάντια χελώνα είναι πλέον τυφλή από καταρράκτη και έχει χάσει την αίσθηση της όσφρησης. Ωστόσο, ο κτηνίατρος της Αγίας Ελένης, Τζο Χόλινς δήλωσε ότι παραμένει υγιής και μάλιστα με έντονη λίμπιντο και όρεξη.

Σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες, ο Τζόναθαν εξακολουθεί να προσπαθεί να ζευγαρώσει με τις χελώνες που ζει μαζί, την Εμμα, που είναι περίπου 55 ετών, και τον Φρέντερικ, που είναι 32 ετών. «Τα ζώα συχνά δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα ως προς το φύλο», σχολίασε ο Χόλινς.

Στις αγαπημένες τροφές του Τζόναθαν περιλαμβάνονται το λάχανο, τα αγγούρια, τα καρότα, οι καρδιές μαρουλιού, τα μήλα και άλλα εποχιακά φρούτα. Του αρέσουν επίσης πολύ οι μπανάνες, αν και τείνουν να του «κολλάνε» το στόμα.

Με πληροφορίες από Live Science

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή