Η πιο άγρια ημέρα του πολέμου στη Γάζα

Η πιο άγρια ημέρα του πολέμου στη Γάζα

Εισβολή χερσαίων ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας και σφοδρές συγκρούσεις με τη Χαμάς

Αρχισε χθες η από καιρό αναμενόμενη εισβολή χερσαίων ισραηλινών δυνάμεων στη νότια Γάζα, μεγεθύνοντας τους φόβους για μια ανθρωπιστική καταστροφή ακόμη μεγαλύτερη και από εκείνη που ζει, εδώ και εβδομάδες, το βόρειο τμήμα της παλαιστινιακής Λωρίδας, μεγάλο μέρος του οποίου έχει μετατραπεί σε σωρό ερειπίων.

Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν από το πρωί στις ανατολικές συνοικίες της Χαν Γιουνίς, του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Λωρίδας μετά την πόλη της Γάζας. Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με μαχητές της Χαμάς μέσα στον αστικό ιστό. Η ισραηλινή ηγεσία πιστεύει ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα και εγκέφαλος των φονικών επιδρομών της 7ης Οκτωβρίου, Γιαχία Σινουάρ, βρίσκεται στη Χαν Γιουνίς, που είναι και η γενέτειρά του και εννοεί να τον εξουδετερώσει με κάθε τίμημα.

Σκληρές μάχες

«Διανύουμε την ημέρα των πιο έντονων συγκρούσεων από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα», δήλωσε ο επικεφαλής της νότιας διοίκησης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ταξίαρχος Γιαρόν Γίνκελμαν, προσθέτοντας ότι μάχες διεξάγονταν όχι μόνο στη Χαν Γιουνίς, αλλά και στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια και στο κέντρο της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας. Κατά το τελευταίο 48ωρο, τουλάχιστον πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από παλαιστινιακά πυρά. Εξάλλου, η Χαμάς εξαπέλυσε νέα ομοβροντία ρουκετών προς το κεντρικό και νότιο Ισραήλ, τραυματίζοντας δύο γυναίκες στο Ασκελον, γεγονός που υποδηλώνει ότι, παρά το άγριο σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό, διατηρεί μεγάλο μέρος των μαχητικών ικανοτήτων της.

Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στην περιοχή, καταγγέλλουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν σκηνές φρίκης και σπαραγμού από το νοσοκομείο Νάσερ, το κεντρικό της Χαν Γιουνίς, όπου τραυματίες και αλλόφρονες συγγενείς μεταφέρονταν διαρκώς με ασθενοφόρα, ιδιωτικά αυτοκίνητα ή άμαξες με γαϊδούρια. Εξω από το νοσοκομείο σωρεύονταν πτώματα που περίμεναν την ταφή τους.

Υπό την πίεση της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία ζήτησε κατ’ επανάληψη από την ισραηλινή ηγεσία να μην επαναληφθούν στο νότιο τμήμα της Γάζας οι ακραίες καταστροφές που σημειώθηκαν στο βόρειο, ο ισραηλινός στρατός έριξε φέιγ βολάν σε έξι ανατολικές και βόρειες συνοικίες της Χαν Γιουνίς, καλώντας τους αμάχους να μείνουν σε καταφύγια ή νοσοκομεία όσο θα διαρκούν οι επιχειρήσεις. Νωρίτερα, είχε δημοσιοποιήσει στο Διαδίκτυο χάρτη που χώριζε τη Λωρίδα σε εκατοντάδες μικροσκοπικούς θύλακες και υποδείκνυε ποιοι από αυτούς μπορούσαν να θεωρηθούν «ασφαλείς ζώνες». Ερωτηθείς σχετικά, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί κατά πόσο το Ισραήλ ανταποκρίνεται στις συστάσεις της Ουάσιγκτον για περιορισμό των απωλειών αμάχων.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γάζα Ρίτσαρντ Πέπερκορν δήλωσε ότι «η κατάσταση γίνεται χειρότερη ώρα με την ώρα» και προέβλεψε ότι «θα ζήσουμε τα ίδια με αυτά που είδαμε στον βορρά». Ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Ελντερ, ο οποίος πέρασε κάποιες ημέρες στη Γάζα, τόνισε ότι οι υποτιθέμενες ασφαλείς ζώνες είναι «μικρούτσικες λωρίδες γυμνής γης χωρίς νερό, χωρίς τροφή, χωρίς φάρμακα, χωρίς καταφύγια» και κατηγόρησε το Ισραήλ για «άκαρδη και ψυχρή» προσέγγιση. «Κανένας δεν είναι ασφαλής στη Γάζα, δεν έχει μείνει κανένα ασφαλές καταφύγιο», δήλωσε η Λιν Χέιστινγκς, συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη. Μέχρι χθες το απόγευμα, τουλάχιστον 15.900 Παλαιστίνοι είχαν σκοτωθεί στη Γάζα, ανέφερε η υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Μάι αλ Κάιλα, τονίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή