Κίνα: Γιατί «εξαφανίζονται» κορυφαίοι αξιωματούχοι;

Κίνα: Γιατί «εξαφανίζονται» κορυφαίοι αξιωματούχοι;

Οι αξιωματούχοι που «χάνονται» δεν είναι πια μέλη εχθρικών πολιτικών φατριών, αλλά άτομα προερχόμενα από τον στενό κύκλο του προέδρου Σι, πράγμα το οποίο εγείρει ερωτήματα αναφορικά με τη σταθερότητα του κινεζικού καθεστώτος, σύμφωνα με το Politico

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχει κάτι σάπιο στην αυτοκρατορική αυλή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ», γράφει το Politico, με το βλέμμα στραμμένο σε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Κίνα με τις ξαφνικές, μυστηριώδεις και φαινομενικά ανεξήγητες εξαφανίσεις αξιωματούχων.

Οι –πλέον πρώην– υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας είναι μόνο δύο από τους Κινέζους αξιωματούχους που «χάθηκαν» ξαφνικά το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος για τον πρώην ΥΠΕΞ Κιν Γκανγκ και τον πρώην υπουργό Αμυνας Λι Σανγκφού.

Αξιωματικοί του στρατού που ήταν υπεύθυνοι για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Κίνας και κάποιοι από τους υψηλότερα ιστάμενους αξιωματούχους του κινεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα επίσης εξαφανίστηκαν.

Οπως αναφέρει μάλιστα το Politico, κάποιοι από τους εξαφανισθέντες λέγεται πως δεν είναι πια εν ζωή… ενώ ερωτηματικά εγείρονται παράλληλα γύρω και από τον θάνατο του άλλοτε πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Οκτώβριο σε ηλικία 68 ετών έπειτα από ανακοπή την οποία υπέστη ενώ κολυμπούσε σε πισίνα στη Σαγκάη.

Συνολικά εκατομμύρια αξιωματούχοι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους στην Κίνα από το 2012, οπότε ανήλθε στην εξουσία ο Σι, και έπειτα.

Αυτό που είναι διαφορετικό σήμερα είναι ότι οι αξιωματούχοι που απομακρύνονται δεν είναι μέλη εχθρικών πολιτικών φατριών αλλά άτομα προερχόμενα από τον στενό κύκλο του Σι, πράγμα το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα του κινεζικού καθεστώτος, όπως αναφέρει το Politico.

Εκατοντάδες ανώτεροι αξιωματικοί των κινεζικών ενόπλων καθώς και χιλιάδες κορυφαία στελέχη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος έχουν συλληφθεί, εξαφανιστεί ή «αυτοκτονήσει», σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

«Βλέπουμε μια Κίνα που αντιμετωπίζει προκλήσεις στο εσωτερικό της: μια γερασμένη κοινωνία, μια σοβαρή στεγαστική κρίση, επιβράδυνση της ανάπτυξης, απροσδόκητη ανεργία επειδή η νέα γενιά που βγαίνει από τα πανεπιστήμια δεν βρίσκει πια θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα», δήλωνε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία αυτή την εβδομάδα μεταβαίνει στο Πεκίνο μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για την πρώτη διά ζώσης συνάντηση Ε.Ε. – Κίνας έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια.   

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή