Μπόρις Τζόνσον: Καταθέτει σήμερα για τα πεπραγμένα της πανδημίας

Μπόρις Τζόνσον: Καταθέτει σήμερα για τα πεπραγμένα της πανδημίας

Ο πρώην πρωθυπουργός θα κληθεί να απαντήσει σε μια σειρά από «δύσκολες» ερωτήσεις, σχετικά με το αν καθυστέρησε να επιβάλει λοκντάουν αλλά και σε σχέση με τα «κορωνοπάρτι» που είχαν λάβει χώρα στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω πανδημίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπόρις Τζόνσον, η θητεία του οποίου στην πρωθυπουργία τελικώς εκτροχιάστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, πρόκειται να καταθέσει σήμερα στο πλαίσιο της επίσημης έρευνας που διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε εκείνη την κρίση η κυβέρνησή του.

Ο Τζόνσον θα κληθεί να απαντήσει σε μια σειρά από «δύσκολες» ερωτήσεις, σχετικά με το αν καθυστέρησε να επιβάλει λοκντάουν αλλά και σε σχέση με το σκάνδαλο «partygate»: το σχετικά δηλαδή με τα «κορωνοπάρτι» που είχαν λάβει χώρα στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω πανδημίας, κατά παράβαση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί την περίοδο εκείνη σε μετακινήσεις και συνεστιάσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός θα κληθεί, επίσης, να απαντήσει εάν παραπλάνησε ή όχι τους νομοθέτες σχετικά με τη συμμετοχή του σε ορισμένα από εκείνα τα πάρτι.

Η κατάθεσή του αναμένεται πολύωρη και θα συνεχιστεί και αύριο. Πολλοί θεωρούν ότι αυτή θα μπορούσε να πλήξει ακόμη περισσότερο το προφίλ του συντηρητικού κόμματος των Τόρις, σε μια περίοδο κατά την οποία εκείνο βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ στις δημοσκοπήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η πανδημία «σκότωσε» συνολικά πάνω από 230.000 ανθρώπους στη Βρετανία.

Ο Τζόνσον έχει λεχθεί ότι θα μπορούσε να είχε περιορίσει τους θανάτους εάν είχε αντιδράσει κατά διαφορετικό τρόπο σε κάποιες φάσεις την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.  

Μπόρις Τζόνσον: Καταθέτει σήμερα για τα πεπραγμένα της πανδημίας-1
(UK Covid-19 Inquiry/Handout via REUTERS)

Ο Τζόνσον, πρωθυπουργός την περίοδο 2019-2022, παραιτήθηκε μετά από αναφορές ότι ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του ήταν παρόντες σε «πάρτι» στην Ντάουνινγκ Στριτ τα έτη 2020 και 2021, όταν οι υπόλοιποι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν κλεισμένοι στις οικίες τους. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο εκείνη (2020-2022), υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τζόνσον ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ομολογήσει λάθη που έλαβαν χώρα κυρίως κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας. Παράλληλα, ωστόσο, αναμένεται να υποστηρίξει ότι έγιναν και σωστές κινήσεις από την κυβέρνησή του, στο μέτωπο της διάθεσης των εμβολίων αλλά και σχετικά με την απόφασή του να ανοίξει ξανά την οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας το καλοκαίρι του 2021.

Ο πρώην πρωθυπουργός καταθέτει στο πλαίσιο της ανεξάρτητης, δημόσιας έρευνας που διεξάγεται για τα πεπραγμένα της πανδημικής περιόδου. Επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, που αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2026, είναι μια πρώην δικαστής, η Χέδερ Χάλετ.

Με πληροφορίες από the New York Times, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT