Δημοσκόπηση – Ε.Ε.: Αυξημένο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές και άνοδος της ακροδεξιάς

Δημοσκόπηση – Ε.Ε.: Αυξημένο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές και άνοδος της ακροδεξιάς

Το 68% των πολιτών δηλώνουν ότι είναι πιθανό να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν, ποσοστό αυξημένο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με μία πενταετία νωρίτερα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφεται για τις ευρωεκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο, σε νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το 68% των πολιτών δηλώνουν ότι είναι πιθανό να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν, ποσοστό αυξημένο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με μία πενταετία νωρίτερα.

«Περισσότεροι πολίτες ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές του 2024 ή δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν στις εκλογές, συγκριτικά με το 2018», αναφέρεται στην έκθεση.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων περιμένουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα επιδεινωθεί το επόμενο έτος.

Κερδισμένη η ακροδεξιά

Πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως στην Ολλανδία, έδειξαν ότι η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη, λόγω της οργής για την κρίση κόστους διαβίωσης και λόγω της αντιμεταναστευτικής ρητορικής.

Η ακροδεξιά ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID) είναι σήμερα η έκτη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο της Ε.Ε., πίσω από φιλελεύθερους, πράσινους και συντηρητικούς, αλλά με βάση τα τρέχοντα δημοσκοπικά στοιχεία θα μπορούσε να βρεθεί στην τέταρτη θέση.

Το 70% των Ευρωπαίων «βλέπουν» οφέλη από την Ε.Ε.

Πάντως, με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, πάνω από το 70% των πολιτών της Ε.Ε. εκτιμούν ότι επωφελούνται από τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η Ε.Ε. συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, όπως έδειξε η έρευνα.

«Τα στοιχεία ως προς την εικόνα που έχουν οι Ευρωπαίοι για την Ε.Ε. είναι σταθερά από τον Μάρτιο του 2023, με το 45% των πολιτών να έχουν θετική εικόνα για την Ενωση, το 38% ουδέτερη και το 16% αρνητική», σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή