Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ στο Πεκίνο για τη Σύνοδο Ε.Ε. – Κίνας

Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ στο Πεκίνο για τη Σύνοδο Ε.Ε. – Κίνας

Οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών είχαν συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε σήμερα στο Πεκίνο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Οι δυο Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στο Πεκίνο για τη Σύνοδο Ε.Ε. – Κίνας, η οποία αναμενόταν να επικεντρωθεί στην εμπορική ανισορροπία των δύο εταίρων.

Η σύνοδος είναι η πρώτη που γίνεται διά ζώσης έπειτα από περισσότερα από τέσσερα χρόνια και ενώ έχει μεσολαβήσει η περίοδος της πανδημίας.

Τους τελευταίους μήνες, Ευρωπαίοι επίτροποι ταξίδεψαν στην Κίνα για συνομιλίες.

Ωστόσο τα ζητήματα που διχάζουν παραμένουν αρκετά ανάμεσα στην Ε.Ε. και στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα συνεχίσει να ανέχεται επ’ αόριστον την ανισορροπία στις εμπορικές συναλλαγές της με την Κίνα, διεμήνυσε προχθές, Τρίτη, η Φον ντερ Λάιεν.

Η εξισορρόπηση των εμπορικών συναλλαγών θα ωφελήσει και την Κίνα, επέμεινε και πρόσθεσε πως το Πεκίνο πρέπει να «εξετάσει με προσοχή» τις επιλογές του.

Το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις τρέχουσες συναλλαγές της με την Κίνα διπλασιάστηκε μέσα σε δύο χρόνια και έφθασε τα 390 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, επισήμανε η κυρία Φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη συνάντησή τους σήμερα, ο κ. Σι κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνεργαστούν με τη χώρα του για να υπάρξει παγκόσμια σταθερότητα, να αυξηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη σε πολιτικό επίπεδο και να «εξαλειφθεί κάθε ανάμειξη» τρίτων στη διμερή σχέση τους, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Φον ντερ Λάιεν, Μισέλ και Μπορέλ θα έχουν, επίσης, συνομιλίες με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι προειδοποίησε τη Δευτέρα διπλωμάτες κρατών-μελών της Ε.Ε. πως το Πεκίνο θέλει οι Βρυξέλλες να επιλέξουν την «ειρήνη και τη σταθερότητα» αντί για έναν «νέο ψυχρό πόλεμο».

Ευρωπαϊκή πηγή είπε, ωστόσο, αυτή την εβδομάδα σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πως δεν ανέμενε τίποτε χειροπιαστό στη σύνοδο και πρόσθεσε ότι δεν προβλεπόταν να δοθεί στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση.

Ως πλήγμα για τις σινοευρωπαϊκές σχέσεις προσεγγίζεται, εξάλλου, και η απόφαση της κυβέρνησης της Ιταλίας να αποχωρήσει από την κινεζική πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή