Κίνα – Σαουδική Αραβία: Ενισχύουν τους οικονομικούς δεσμούς τους μέσω Χονγκ Κονγκ

Κίνα – Σαουδική Αραβία: Ενισχύουν τους οικονομικούς δεσμούς τους μέσω Χονγκ Κονγκ

Πεκίνο και Ριάντ επεκτείνουν τις οικονομικές τους σχέσεις, καθώς επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους των Αμερικανών, γράφουν οι FT

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πεκίνο και Ριάντ επεκτείνουν τις οικονομικές τους σχέσεις, καθώς επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους των Αμερικανών, γράφουν οι FT, με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο FII PRIORITY που διεξάγεται σήμερα και αύριο (7-8 Δεκεμβρίου) στο Χονγκ Κονγκ, υπό την αιγίδα του σαουδαραβικού Future Investment Initiative (FII) Institute.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι αυτή είναι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει στην Ασία το σαουδαραβικό ινστιτούτο FII, το οποίο βρίσκεται πίσω και από το επονομαζόμενο «Νταβός της Ερήμου» που διεξάγεται στο Ριάντ.

Η εκδήλωση στο Χονγκ Κονγκ, που πραγματοποιείται ένα χρόνο έπειτα από την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Σαουδική Αραβία, έρχεται να ενισχύσει τους αυξανόμενους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Κίνας και Σαουδικής Αραβίας, καθώς εκείνες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Δύση.

Η Κίνα αποτελεί, άλλωστε, τη μεγαλύτερη αγορά για το σαουδαραβικό πετρέλαιο. Αλλά και το Ριάντ από την πλευρά του, το οποίο έχει μπει σε μεγάλα έξοδα τελευταία (2030 World Expo, World Cup 2034), θα ήθελε να προσελκύσει επενδύσεις από την Κίνα, όπως αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι FT, με την υποσημείωση ότι το Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πύλη για χρηματοδότηση και επενδύσεις.  

Οι άμεσοι δεσμοί μεταξύ Ριάντ και Πεκίνου ενισχύθηκαν όταν η Σαουδική Αραβία έστειλε μια από τις μεγαλύτερες επίσημες αντιπροσωπείες στο «Καλοκαιρινό Νταβός» της Κίνας τον περασμένο Ιούνιο. Παράλληλα ωστόσο, φέτος, το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (Hong Kong Exchanges and Clearing) υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον σαουδαραβικό χρηματιστηριακό φορέα Tadawul.

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή